Νέα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ  (2024)

Η γη είναι ανεξάντλητη, αποκαλύπτει τον τεράστιο θησαυρό του παρελθόντος, προσδιορίζοντας το παρόν και το μέλλον.

Τις Σέρρες, έναν νομό πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα, ερευνά βήμα προς βήμα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.

Η Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών μιλά για τις νέες ανασκαφές,  που αναδεικνύουν έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ύστερη αρχαιότητα.

Σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό Τερπνή, στην Νιγρίτα Σερρών ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος στην τοποθεσία «Παλαιόκαστρο», επιδεικνύει την μεγάλη ακμή που γνώρισε η περιοχή από την Κλασική έως και την Ελληνιστική εποχή. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ακόμη για ποια πόλη πρόκειται.

Φέτος, στόχος των ανασκαφών ήταν να αποκαλυφθεί η δεύτερη βασιλική εκκλησία του 6ου αιώνος, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε διακοσμητικά δαπέδων, ψηφιδωτά και πλακοστρώσεις, πολύ καλά διατηρημένα, αναφέρει η κ. Μαλαμίδου, η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην ανασκαφή του χώρου.

Έχουμε ακριβή χρονολόγηση και για τον οικοδομικό ιστό της πόλεως, καθώς και σπαράγματα επιγραφών που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία, σχετικά με την αυτοκρατορική λατρεία κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Αν και δεν είναι γνωστή ακόμη η πόλη που έχουν βρεθεί οι δυο εκκλησίες, αυτό από μόνο του δείχνει ότι επρόκειτο για σημαντικό αστικό κέντρο από την αρχαιότητα έως και την ρωμαϊκή περίοδο.

Η ταυτοποίηση της πόλεως προχωρά έχοντας την λεπτομερή αποτύπωση και τοπογραφική μελέτη του συγκροτήματος των λουτρών και της μεγάλης βασιλικής (2ος -6ος αι. μ.Χ.) καθώς και του οικοδομικού συνόλου του ληνεώνα, του εργαστηριακού χώρου με πατητήρια για κρασί. Η σύγκριση με άλλα ευρήματα θα δώσει τις απαντήσεις, που αναζητά η ομάδα των αρχαιολόγων, οίτινες έχουν έρθει από Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδος.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Σερρών μαζί με εκείνον της Αμφιπόλεως, που πρέπει να ενταχθεί  στις περιηγήσεις των επισκεπτών.


ΠΗΓΗ: https://olanea.gr

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr