Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των ευρημάτων της Τερπνής 3ης χρονιάς

 


Παρουσίαση των ευρημάτων της τρίτης χρονιάς του αρχαιολογικού χώρου στη θέση «Παλαιόκαστρο» Τερπνής έκαναν οι αρχαιολόγοι στο δημαρχείο Νιγρίτας την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 στις 7 μ.μ.

Πραγματοποιήθηκε όλο το Σεπτέμβριο και συνεχίζεται για ακόμη αυτή τη βδομάδα του Οκτώβρη  συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών υπό την ευθύνη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κας Δημητρίας Μαλαμίδου, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό την διεύθυνση της κ. Laurianne Martinez-Sève.

Η θέση «Παλαιόκαστρο» ταυτίζεται με μία από τις αρχαίες πόλεις της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα, που είναι γνωστές από τις αρχαίες ιστορικές πηγές, με μακρά διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Την Ανασκαφή ξεκίνησε το 1993 η σπουδαία αρχαιολόγος κ. Μαριάννα Καραμπέρη που έφερε στο φως τους πρώτους θησαυρούς του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής.

Η μέχρι τώρα αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως ακόμη μία βασιλική και πάρα πολλά ευρήματα που δείχνουν τη σπουδαιότητα της πόλης μια και βρέθηκαν αντικείμενα που προέρχονται από τη Μ. Ασία αλλά και την Αφρική. Αυτά όπως τόνισαν οι αρχαιολόγοι , φανερώνουν το κοσμοπολίτικο του πληθυσμού που σίγουρα είχε επαφές με χώρες της Μεσογείου.


Οι ανασκαφές στο λόφο ήδη από το 1993 αποκάλυψαν οικοδομικές φάσεις των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα της οχύρωσης, ρωμαϊκή βασιλική (δημόσιο κτίριο) η οικοδόμηση της οποίας έγινε με τη συνδρομή της Ιουλίας, από κληροδότημα του συζύγου της Φιλίππου υπό την επιμέλεια του Πόπλιου Αιλίου Κλαρανού Αλεξάνδρου, συγκρότημα θερμών, εργαστηριακό χώρο με πατητήρια για κρασί των ρωμαϊκών χρόνων, δύο σημαντικές χριστιανικές εκκλησίες στον τύπο της πεντάκλιτης και τρίκλιτης βασιλικής, που ήταν σε χρήση μέχρι και τον 6ο μ.Χ. αιώνα, καθώς και άλλα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά ευρήματα.

Φέτος για 3η χρονιά έγινε λεπτομερής παρουσίαση από τρεις αρχαιολόγους των ανασκαφών, που ανέλυσαν λεπτομερώς τις φάσεις των ανασκαφών, την μεγάλη σπουδαιότητα των ανασκαφικών ευρημάτων, ως και την μεγάλη αξία της ανευρέσεως των δύο χριστιανικών βασιλικών του τέλους του 5ου μ.Χ. και των αρχών του 6ου μ.Χ. αιώνος, που καταδεικνύουν την πρώιμη παρουσία χριστιανικών κοινοτήτων και μάλιστα ακμαζουσών στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που πιστοποιείται από το μέγεθος των δύο χριστιανικών βασιλικών και το κάλλος τους.

Ο  κ. Μαλαμίδου Δημητρία και οι συνεργάτες της εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση και χαρά για την πρόοδο των εργασιών, που έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα από την κλασσική αρχαιότητα, την ελληνιστική, ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική εποχή καθώς και την ικανοποίηση για την επίσκεψη μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου μετά από πρόσκληση του τέως δημάρχου κ. Μασλαρινού. Η νέα δήμαρχος κ. Πλιάκου ανακοίνωσε στο κλείσιμο της εκδήλωσης πως έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου και υποσχέθηκε του χρόνου να προσφέρει στους αρχαιολόγους την απαιτούμενη βοήθεια σε ότι χρειαστούν. Ελπίζουμε όπως είπε και η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων το πρόγραμμα να συνεχιστεί και για επόμενη πενταετία και ο χώρος να γίνει επιτέλους επισκέψιμος. Του αξίζει, είναι εκπληκτικός, το βλέπει όποιος τον έχει επισκεφτεί.

Δείτε το video από το serrespost  την ημέρα της παρουσίασης ΕΔΩ 


Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr