Άγιο Μανδηλίου Τερπνής, η ιστορία του

ΤΟ ΑΓΙΟ ΜΑΝΔΗΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ












Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου βρίσκεται στον ημιορεινό όγκο της Τερπνής, 3,5 χιλιόμετρα από την Τερπνή και η ιστορία του είναι στενά 
συνδεμένη με την περιοχή.

Κτίστηκε το 1916, από κατοίκους της Τερπνής οι οποίοι είχαν καταφύγει 
στο βουνό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το χωριό τους, 
καθώς αυτό είχε μετατραπεί σε μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο ορεινό τους καταφύγιο έκτισαν καλύβες, μετά από προτροπή του 
τότε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας έκτισαν και ένα εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου, επειδή την ημέρα που ξημέρωσε μετά το ανέβασμά τους στο βουνό γιόρταζε το Άγιο Μανδήλιο, ήταν δηλ η επόμενη ημέρα από της Παναγίας. Αυτό το εκκλησάκι προσωρινά αντικατέστησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπήρχε στο εγκαταλελειμμένο χωριό τους.

Μέχρι το τέλος του πολέμου (1918), το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου 
ήταν ο τόπος θρησκευτικής λατρείας των Τερπνιωτών, και το μέρος 
όπου τελούνταν όλες οι θρησκευτικές τους τελετές.
Το 1958 κατεδαφίστηκε εξαιτίας της κακής του κατάστασης και ξανακτίστηκε 
από τα θεμέλια από το 16 ο Σύνταγμα Πεζικού (υπό τις διαταγές του Συν/χη 
Παπαδημητρίου).
Ένα ποταμάκι περνούσε δίπλα από το εκκλησάκι και χώριζε στα δύο το υπέροχο πλατανόδασος, όμως πριν χρόνια αλλάχτηκε ο ρους του ποταμού για να αποφευχθούν οι πλημμύρες και πλέον κυλάει παράπλευρα του πλατανόδασους. Αν και τελευταία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας σπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες έχει νερό, αντίθετα με το χειμώνα που προσφέρεται ακόμη και για υπέροχη παραποτάμια βόλτα. 
Το παρεκκλήσι του Αγίου Μανδηλίου τιμάται ιδιαίτερα από τους Τερπνιώτες
με καθολική αργία στις 16 Αυγούστου.  Όλοι σχεδόν οι Τερπνιώτες το 
συγκεκριμένο διήμερο 15 και 16 Αυγούστου θα ανέβουν στο εκκλησάκι στον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία και θα διασκεδάσουν στις υπαίθριες ταβέρνες και αναψυκτήρια που λειτουργούν. Παλιά όπως θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια οι γονείς μας με τις οικογένειές του εις ανάμνηση των γεγονότων του 1913 ανέβαιναν στο Άγιο Μανδήλιο την ημέρα γιορτής της Παναγίας και κοιμόταν εκεί φεύγοντας το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. Το 1986 ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με την παρότρυνση του χοροδιδασκάλου του Γιάννη Τουλάκη ξεκινάει εκδηλώσεις με τα χορευτικά του τμήματα και γίνεται ακόμη και επίδειξη πάλης. Αυτό με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται για χρόνια μέχρι που συμβαίνει κάποιο ατύχημα στην πάλη και σταματάνε όλες οι εκδηλώσεις παράδοσης. Μετά χρόνια συνεχίζει τις εκδηλώσεις ο σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης για 9 χρόνια, ονομάζοντάς τες "Συνάντηση απανταχού των Τερπνιωτών". Φέτος λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα ο κόσμος θα ανέβει και πάλι όπως κάνει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα να ζωντανέψει το υπέροχο πλατανόδασος. Ραντεβού για Τερπνιώτες και μη στο Άγιο Μανδήλιο.

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ

0 Σχόλια


Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα !!!
Αποτελέσματα, πρόγραμμα και βαθμολογία από...
  www.panseraikos.gr

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr