Αρση ανωνυµίας των bloggers

ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Στην άρση της ανωνυµίας των bloggers αλλά και όσων στέλνουν αξιόποινα µηνύµατα µέσω κινητών τηλεφώνων οδηγεί και η νέα – τρίτη κατά σειρά – γνωµοδότηση που φέρει τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου. Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου ∆ικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης τάσσεται υπέρ της γνωστοποίησης στοιχείων των προσώπων που µέσω Ιντερνετ ή µέσω κινητής τηλεφωνίας διαπράττουν διάφορα εγκλήµατα, χωρίς µάλιστα να τηρείται η προβλεπόµενη διαδικασία άρσης του απορρήτου. 

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην ίδια «νοµική πλατφόρµα» είχαν κινηθεί στο παρελθόν µε αντίστοιχες γνωµοδοτήσεις τους ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, αλλά και ο σηµερινός ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Ιωάννης Τέντες, χαράσσοντας τα όρια για τηνάρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη χορήγηση δεδοµένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις δικαστικές αρχές. Το θέµα επανήλθε στο δικαστικό προσκήνιο µε αφορµή σχετικό ερώτηµα του Τµήµατος ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Οι υπεύθυνοι ζητούσαν να µάθουν αν ισχύουν οι προηγούµενες γνωµοδοτήσεις και αν «οι πάροχοι υπηρεσιών ∆ιαδικτύου στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης έπειτα από παραγγελία εισαγγελέα, που διενεργούνται από τη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθµοί κλήσεως εγκληµατικής πράξης χωρίς την τήρηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου».

Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Σανιδάς το 2009 είχε γνωµοδοτήσει ότι τα blogs στο Ιντερνετ δεν καταλαµβάνονται από το συνταγµατικά κατοχυρωµένο απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης επικοινωνίας.

Είχε µάλιστα προχωρήσει τότε έναβήµα παραπέρα, κρίνοντας ότι η Α∆ΑΕ (Αρχή ∆ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) δεν νοµιµοποιείται να ελέγξει το σύννοµο των οργάνων της ∆ικαιοσύνης ως προς την άρση του απορρήτου, προκαλώντας την αντίδραση της Αρχής.

Στο ίδιο µήκος κύµατος είχε κινηθεί και ο διάδοχός του κ. Τέντες, επισηµαίνοντας στη γνωµοδότησή του ότι για την επικοινωνία µέσω Ιντερνετ «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» για τις περιπτώσεις εκείνες που αναρτώνται στο ∆ιαδίκτυο υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δηµοσιεύµατα. 
ΤΑ ΝΕΑ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr