ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΣΠΙΔΑΣ

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τερπνής δημιουργήθηκε το 1954, πρώτος αναγνωρισμένος σύλλογος της Τερπνής, και με την αίτηση της 11/1/1955 ζητήθηκε η αναγνώρισή της ως Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Τερπνής με την επωνυμία « Η ΑΣΠΙΣ».
Με πρόεδρο το Λεονάρδο Πατρινό (Πρωτοδίκης) και το Σπυρίδωνα Ρούσκα και Ευστράτιου Κοντοφρύδη (Εισηγητής) συνεδρίασαν στις 27/1/1955 , παρουσία του Εισαγγελεύοντος δικηγόρου Αθανασίου Βασιλειάδου και της γραμματέας Αναστασίας Χατζηανέστη και αποφασίστηκε η έγκριση του καταστατικού του συλλόγου με την υπ. αριθμ. 47/1955.
Πληρεξούσιος δικηγόρος ο Αλέξανδρος Παπαθανασίου.
Την αίτηση για την έγκριση υπέγραφαν οι παρακάτω Τερπνιώτες.
1) Οδυσσέας Ν. Καρούσης.2) Κων/νος Σ. Μπάγκαλας ή Γκουντής.3) Ιωάννης Β. Αγγελάκας4) Χαράλαμπος Κ. Μόσχου.5) Κων/νος Ιωαν. Νούλης.«Σκοπός του σωματείου είναι η σύμμετρη και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών και η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων με την χρησιμοποίηση της γυμναστικής της αγωνιστικής και άλλων ασκήσεων , σε συνδυασμό με την εφαρμογή μορφωτικού προγράμματος στους αθλούμενους».
Πρώτη τροποποίηση έγινε με την υπ. Αριθ. 464/1965 και τελευταία με την υπ.Αριθ 247/2000.
Προπομπός της Ασπίδας ήταν η ομάδα του Κεραυνού (γειτονιά Τουλάκη) που δημιουργήθηκε το 1950 με πρωτεργάτη τον Τουλάκη Μιλτιάδη και γήπεδο «στ’ Παπά ταλώνια». Από τους πρώτους ποδοσφαιριστές οι: Τουλάκης Μιλτιάδης, Τουλάκης Στέργιος, Κουτσής Μιχάλης, Τσερβίστας Ευάγγελος, Τσερβίστας Στέργιος, Κόνσουλας Παναγιώτης, Νταντζής Άγγελος, Καναράκης Χρήστος. Από το 1951 και μετά ο Κεραυνός ξανοίχτηκε και στο υπόλοιπο χωριό και προστέθηκαν οι Παπίκας Σ. Νικόλαος, Μπαλτάς Ευάγγελος, Μητρούδης Θεοφάνης, Κοντός Θ. Κωνσταντίνος, Λιόλιας Διονύσιος, Διαμαντής Δ. Αθανάσιος, Βεζυρόπουλος Νικόλαος, Τερζάκης Β. Αθανάσιος, Βαρελάς Παύλος, Τζεβελέκης Αλέξανδρος, Σταματόπουλος Δ. Γεώργιος, Βαϊτσούδης Παναγιώτης, Τζεβελέκης Άγγελος. Όλοι οι παραπάνω ποδοσφαιριστές αργότερα με την δημιουργία της Ασπίδας αποτέλεσαν το βασικό κορμό της. Στην πορεία προστέθηκαν και οι Καναράκης Χρήστος, Ντακούλης Τάκης.
Το 1954 με ενέργειες των πρώτων ποδοσφαιριστών και με την βοήθεια του γραμματέα της κοινότητας Γκόλα Γεώργιου, την οικονομική υποστήριξη των μαγαζιών της Τερπνής και με την συγχώνευση των ομάδων από τις γειτονιές, Κεραυνός, Φαέθων (γειτονιά Δούλη & Νούλη) με γήπεδο (στα Νουλάθκα), Μ. Αλέξανδρος με γήπεδο στο παλιό σχολειό δημιουργήθηκε η Ασπίδα.
Ύστερα από συζητήσεις το όνομα που προτάθηκε ήταν « Αθλητική Ένωση Τερπνής» το οποίο όμως απορρίφθηκε από το πρωτοδικείο. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και επηρεαζόμενοι από την Ασπίδα Ξάνθης που μεσουρανούσε στο εθνικό πρωτάθλημα και κάποιου γνωστού παίχτη της Ξάνθης που υπηρετούσε στη Νιγρίτα στο σύνταγμα, αλλά και λόγω της πρότασης του Τερζάκη Β. Δημήτριου που είχε υπηρετήσει στη Ξάνθη, επικράτησε το όνομα « Η ΑΣΠΙΣ». Το χρώμα της φανέλας αποφασίστηκε να είναι το κιτρινόμαυρο του Άρη Θεσν/ίκης, σαν συμβιβασμό στην πρόταση να ονομαστεί Άρης (Τσερβίστας Ευάγ). Άλλη πρόταση ήταν Κεραυνός ( Τουλάκης Μιλτιάδης).
Το πρώτο γήπεδο της Ασπίδας στον αλωνότοπο (Λύκειο Τερπνής – Παλαίστρα), το 1959 μεταφέρθηκε στα Πεύκα (Χιλιόδενδρα) που με προσωπική εργασία του χωριανών και ιδιαίτερα της γειτονιάς έγινε γήπεδο (πρόεδρος κοινότητας Αγγελάκης Ιωάννης), και το 1970 στην σημερινή τοποθεσία (πρόεδρος κοινότητας Λιόλιας Αβραάμ). Ο αγωνιστικός χώρος ανακατασκευάστηκε με το πρόγραμμα «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004».
Πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας εντός, με την ομάδα του Σοχού ανήμερα της επετείου της μάχης στα Πλατανούδια 17/02/1955. Παιχνίδια φιλικά έγιναν με Αγία Παρασκευή, Βαμβακούσα, Νιγρίτα, Ν. Ζίχνη, με το σύνταγμα στρατού, με το ορφανοτροφείο που υπήρχε στην Νιγρίτα (με παίχτη τον τέως γραμματέα της κοινότητας Μπακιρτζίδη Ευστάθιο), Σοχό και άλλα χωριά. Κάποια χρόνια γινόταν φιλικά και ανήμερα του πανηγυριού της Ζ. Πηγής.
Γραφεία του συλλόγου στο οίκημα του Καρπούζη.(1958)
Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ο Παπαθανασίου Αθανάσιος του Θωμά, μετέπειτα βουλευτής, με συμβούλους τους Μητρόπουλο Βασίλειο, Μπάγκαλα Δημήτριο (δάσκαλος), Νούλη Ιωαν. Κων/νο, Λιόλια Αβραάμ, Αγγελάκη Β. Ιωάννη, Μόσχου Χαράλαμπο.
Σαν πρόεδρος στην υπ’ ίδρυση ομάδα αναφέρετε ο Νούλης Ιωαν. Κων/νος.
Μετέπειτα πρόεδροι της Ασπίδας οι: Μπάγκαλας Δημήτριος (δάσκαλος), Νούλης Ιωαν. Κων/νος, Τούσιος Δημήτριος του Φωτίου, Μπάγκαλας Παναγιώτης, Κοντός Θ. Κων/νος, Εκλεκτός Ι. Κων/νος, Μαυρουδής Κ. Δημήτριος, Παπίκας Πασχ. Παναγιώτης, Ζαμπούνογλου Στράτος, Κουτσούρας Αναστάσιος (από το 1992 έως και σήμερα 2008 είναι αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ. Σερρών), Παπίκας Θεολ. Νίκος, Κασάπης Γεώργιος, Ζαρίμπας Κων/νος, Πανάς Γεώργιος, Ρήγας Στέργιος, Κασάπης Δ. Παναγιώτης, Γκουγκούδης Κ. Δημήτριος, Φουρλάκης Κ. Χρυσόστομος, Στεφανής Θ. Πέτρος, Νταής Γ. Αθανάσιος, Ματάνης Ευαγ. Παναγιώτης, Τουλάκης Παν. Χρήστος.
Σαν πρώτος προπονητής αναφέρεται ο Κοκόλης από Σησαμιά(γυμναστής). Μετέπειτα προπονητές οι: Δοδώνης Γιάννης, Τσίγκαλος Γιώργος (γυμναστής), Κεσέογλου Δημήτρης, Ματθαιόπουλος Ορέστης(γυμναστής), Τσιάγκας, Χατζηχαριστός Γιώργος (Αντινομάρχης), Βαλταδώρος Κλεάνθης, Χονδρούδης, Πανταζής Γιώργος, Παπαμητούκας Γιώργος (γυμναστής), Σαλονικιός Σπύρος (γυμναστής), Καρακίζης Αντώνης, Αποστολόπουλος Τάσος, Γάδος Νίκος(γυμναστής) και οι Τερπνιώτες Μακρής Βάϊος (γυμναστής), Παραλής Θεόδωρος (γυμναστής) , Κασάπης Δ. Παναγιώτης,) Κοντός Γ. Κώστας(ακαδημία - γυμναστής), Χαϊδευτός Ευαγ. Θεόδωρος(ακαδημία) και ο Αγγελάκης Δ. Νίκος(ακαδημία-γυμναστής).
Σημερινός προπονητής της ομάδας ο Κοτσαμπασίδης Γιάννης.
Στις 12/01/1966 με Πρόεδρο τον Τούσιο Δημήτριο γίνεται αίτηση για να γίνει μέλος της Ε.Π.Σ Σερρών και από τότε συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.
Το 1973 επί προεδρίας Κοντού Θεοδ. Κων/νου ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία και το 1977 επί προεδρίας Παπίκα Θεολ. Νικόλαου η Ασπίδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία των μεγάλων του Σερραϊκού ποδοσφαίρου, στην Α΄ ερασιτεχνική. Μοναδική φορά που παρέμεινε για πέντε συνεχόμενες σεζόν στη μεγάλη κατηγορία είναι από το 2005 έως το 2010 με πρόεδρους Στεφανή Θ. Πέτρο, Νταή Γ. Αθανάσιο , Ματάνη Ευαγ. Παναγιώτη και Τουλάκη Παν. Χρήστο. Με πρόεδρο το Ματάνη Παναγιώτη στις 6/6/2009 η Ασπίδα έπαιξε στο εθνικό στάδιο των Σερρών τελικό αγώνα για άνοδο στη Δ΄ εθνική με τον Μ. Αλέξανδρο Γεφυρουδίου όπου και έχασε με 4-0.
Την καλύτερη εξέλιξη από τους ποδοσφαιριστές της Τερπνής μέχρι σήμερα είχε ο Παπαγεωργίου Γεωργ. Κώστας στην ομάδα του Πανσεραϊκού (1998/1999), παίκτης που μέχρι την σεζόν 2008-09 αγωνιζόταν στην ομάδα μας.
Σήμερα λειτουργεί τμήμα Ποδοσφαίρου και ακαδημία ποδοσφαίρου με πλήρες εξοπλισμένο γυμναστήριο που κατασκευάστηκε το 1981 με υπουργό αθλητισμού τον Αχιλλέα Καραμανλή.
Με δήμαρχο το Βλαδίκα Νικόλαο, πρόεδρο κοινότητας το Μπάγκαλα Κων/νο και αντιδήμαρχο τον Αγγελάκη Οδ. Χρήστο, πρόεδρο δημοτικού σταδίου Νιγρίτας Σαλονικιό Σπύρο, έγινε πλήρη ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου του γυμναστηρίου (2006). Με δήμαρχο τη Μήκα Αγγελική, πρόεδρο κοινότητας το Μπάγκαλα Στ. Δημήτριο, αντιδήμαρχο το Ψαρρά Λεωνίδα, πρόεδρο δημοτικού σταδίου Βαλταδόρο Κλεάνθη τοποθετήθηκαν προβολείς στο γήπεδο και κατασκευάστηκε κερκίδα με σιδεροκατασκευή (2009).
Μέγας χορηγός της ομάδας ο βιομήχανος κ. Αναστασιάδης Δημήτριος (FIBRAN A.E).
Σημερινό Δ.Σ.
Πρόεδρος: Τουλάκης Παν. Χρήστος.
Αντιπρόεδρος: Παπίκας Θεοχ. Νικόλαος.
Γ. Γραμματέας: Νούλης Θεοδ. & Πηνελ. Μιχαήλ.
Ταμίας: Ματάνης Ευαγ. Παναγιώτης.
Μέλος: Δάρατζης Γεωρ. Μιχαήλ..
Μέλος: Δεληγιάννης Θεόφ. Κρυστάλλης
Μέλος: Διαμαντής Χρ. Ιωάννης.
Μέλος: Μπουφίδης Βάϊου Ιωάννης.
Μέλος: Τούσιος Ευαγ. Σάκης.


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr