«Η Απελευθέρωση της περιοχής της Νιγρίτας»

biblioparoysiasasi slider

Ένα αξιόλογο βιβλίο για τα γεγονότα  της περιόδου 1912-1913
Σερραϊκόν Θάρρος -Από τη Βούλα Αγκαθά
Το βιβλίο του συγγραφέα κ. Γιώργου Μπαρτζούδη με τίτλο «Η Απελευθέρωση της περιοχής της Νιγρίτας και οι συμπλοκές με τους Βουλγάρους» που αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1912-1913 παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Αθ. Κασιακόγιας» του Δημαρχείου Βισαλτίας, στη Νιγρίτα, σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής.
Για το βιβλίο μίλησε ο Φιλόλογος – Θεολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Σιαμάκης, αφού πρώτα αναφέρθηκε συγκινημένος στις συμπτώσεις που συνέδεσαν με μια μεγάλη φιλία τον ίδιο και τον συγγραφέα: ήταν συμμαθητές στο Γυμνάσιο Νιγρίτας, οι δύο καλύτεροι της τάξης τους. Εισήχθησαν την ίδια μέρα στο Πανεπιστήμιο, έλαβαν την ίδια μέρα το πτυχίο τους, την ίδια μέρα στρατεύτηκαν κι έδωσαν εξετάσεις στη Σχολή Αξιωματικών… Ο ίδιος είπε πως όταν διάβασε το βιβλίο για πρώτη φορά, θαύμασε την αμεροληψία του συγγραφέα και εντυπωσιάστηκε από την ιστορική του «απάθεια», γι’ αυτό και τον αποκάλεσε «Θουκυδίδη». Εξήρε τη ζωντάνια της αφήγησης και δήλωσε περήφανος για τον συμμαθητή του και το έργο του, λέγοντας πως πρέπει να μελετούμε την ιστορία μας και να μαθαίνουμε από αυτή. «Με τους αρχαίους προγόνους μας μοιάζουμε και στις αρετές, αλλά και στις κακίες» είπε ο κ. Σιαμάκης, προσθέτοντας πως πρέπει πλέον να κόψουμε τα… «χούγια» και να κρατήσουμε τις αρετές.
siamakis mpartzoudis
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιαμάκης (αριστερά) αναλύει στο κοινό το βιβλίο του συγγραφέα Γεωργίου Μπαρτζούδη
Η παρουσίαση και η ανάλυση του κ. Σιαμάκη μάγεψε το κοινό, το οποίο έδειξε πως απολάμβανε την παράδοση του… μαθήματος ιστορίας από τον καθηγητή!
Στη συνέχεια, ο συγγραφέας κ. Μπαρτζούδης αναφέρθηκε στο βιβλίο του λέγοντας πως περιορίζεται χρονικά σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών και τοπικά στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας. Πηγές του αποτελέσαν τα αρχεία του ΓΕΣ και όπως χαρακτηριστικά είπε, συγκέντρωσε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας μέσα από υλικό 2.000 και πλέον σελίδων από αλληλογραφία, αναφορές κλπ.
Για τον συγγραφέα μίλησε η πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής κυρία Γεωργία Δράμαλη, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καταγωγή του από την Αγία Παρασκευή και στις σπουδές του στο εξατάξιο Γυμνάσιο Νιγρίτας, στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, στο μεταπτυχιακό δίπλωμα Εγγείων Βελτιώσεων και στη θητεία του στη ΔΕΒ Σερρών, όπου διετέλεσε διευθυντής για 17 χρόνια.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανοιξιά Πέγου, η ημερομηνία της παρουσίασης επιλέχτηκε με γνώμονα την επετειακή-εορταστική εβδομάδα που διανύουμε, καθώς ο δήμος Βισαλτίας θα γιορτάσει την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου την 103η επέτειο της ηρωικής μάχης στα Πλατανούδια Τερπνής και την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου την απελευθέρωση της Νιγρίτας.
Τα συγχαρητήριά της για το βιβλίο εξέφρασε στο συγγραφέα η δήμαρχος Βισαλτίας κυρία Αγνή Δουβίτσα, εξαίροντας παράλληλα το εκδοτικό έργο του συλλόγου και εκφράζοντας την ευχή να επιδεικνύεται πάντα ανάλογη ευαισθησία για την ιστορία του τόπου μας. Για το ίδιο το βιβλίο είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς διδάσκει την τοπική μας ιστορία στους νέους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος Βισαλτίας κυρία Αγνή Δουβίτσα, ο πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, ο διευθυντής του δήμου κ. Μιχάλης Καρτερός, ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτριος Δάπης, ο αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καδής, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας –Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθανασία Λουκάνη, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου κ. Θεολόγος Σελιάμης, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τερπνής κ. Αθανάσιος Μιχαλάκης, ο εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας Νέα Πορεία κ. Δημήτριος Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Τερπνής κ. Ευαγγελία Κεραμιδά και εκλεκτοί φίλοι από όλο το δήμο.
Το βιβλίο σύντομα θα μπορούν να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε βιβλιοπωλεία της Νιγρίτας, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, ενώ για την ώρα διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής. Η τιμή του είναι συμβολική, μόλις 8 € και διατίθεται από το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πέγου Ανοιξιά 6946 012390, Δράμαλη Γεωργία 2322025099, 6998360477.
biblio mpartzoudi
terpni ypografi antitipon
terpni ypografi antitipon 2
terpni biblioparousiasi 1
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr