Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Το ξέρατε αυτό για το ασπράδι των αυγών;

Την αρτηριακή πίεση ρίχνει ένα πεπτίδιο που εντοπίζεται στο ασπράδι των αβγών, σύμφωνα με νέα μελέτη κινέζων ερευνητών.Σε πειράματα που έκαναν σε...
υπερτασικούς αρουραίους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jilin είδαν ότι τα τρωκτικά στα οποία χορηγείτο το πεπτίδιο RVPSL, εμφάνιζαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πεπτίδιο είναι ικανό να περιορίσει την αρτηριακή πίεση σε επίπεδα που επιτυγχάνονται μέσω χαμηλών δόσεων αντιυπερτασικών φαρμάκων με δραστική ουσία την καπτοπρίλη. Φαίνεται να λειτουργεί δηλαδή με τον ίδιο τρόπο με τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (AME).

Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι 50mg του πεπτιδίου RVPSL φάνηκαν να έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό των πειραματόζωων με 10mg καπτοπρίλης.

Αβγό, αβγουλάκι

Η δράση του «θαυματουργού» πεπτιδίου, κατά τους ειδικούς, δεν χάνεται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι καταναλώνοντας ασπράδια και σε συνδυασμό με τη λήψη της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής, οι ασθενείς θα μπορούσαν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την αρτηριακή τους πίεση.

«Το πεπτίδιο που εντοπίζεται στο ασπράδι των αβγών θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο ως προς την πρόληψη ή την θεραπεία της υπέρτασης» υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ζιπένγκ Γιου. «Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν προηγούμενα ευρήματα και είναι τόσο ελπιδοφόρα ώστε να προχωρήσουμε σε κλινικές δοικιμές του πεπτιδίου σε ανθρώπους».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη, στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: