Μάθετε πώς αποξηραίνουμε τα μυρωδικά

Ολοένα και περισσότερες νοικοκυρές πια χρησιμοποιούν «σπιτικά» μπαχαρικά. Οσοι έχουν φυτέψει έστω και λίγα σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι τους έχουν, εκτός από μία όμορφη διακόσμηση και πλούσιο άρωμα, και...
φρέσκα μυρωδικά για την κουζίνα τους. Μόνο που τα περισσότερα απ’ αυτά χρειάζεται να αποξηρανθούν πρώτα πριν χρησιμοποιηθούν για να δώσουν άρωμα στο φαγητό μας.

Για να αποξηράνουμε αποτελεσματικά τα μυρωδικά μας δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Φυσικά με την «παραδοσιακή» αποξήρανση θα πετύχουμε κατά κανόνα το καλύτερο αποτέλεσμα, όμως αν βιαζόμαστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βάλουμε σχεδόν αμέσως τα μυρωδικά από τη γλάστρα στο φαϊ μας.

Οι πιο μεθοδικοί, βέβαια, προτιμούν τον πατροπαράδοτο τρόπο. Σε σκοτεινό και ξηρό μέρος κρεμάμε τα στεγνά κλωνάρια του μυρωδικού και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να ξεραθούν. Αν πρόκειται για φύλλα χωρίς μίσχο, μπορείτε να τα τυλίξουμε με τούλι, οπωσδήποτε όμως πρέπει να τα κρεμάσουμε. Για να μη σκονίζονται είναι καλύτερο να τα κλείσουμε στη συνέχεια σε μια χαρτοσακούλα μαναβικής που έχουμε τρυπήσει σε μερικά σημεία για καλύτερη κυκλοφορία αέρα. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε ώστε τα φύλλα να μην ακουμπούν τη σακούλα γιατί μπορεί να κολλήσουν πάνω της και να μην ξεραθούν σωστά. Με αυτόν τον τρόπο αποξήρανσης θα χρειαστούν περίπου 2-3 εβδομάδες.

Υπάρχουν και δύο πιο γρήγοροι τρόποι αποξήρανσης, που απαιτούν την βοήθεια της… τεχνολογίας. Αν θέλουμε έτοιμα μυρωδικά για το μεσημεριανό φαγητό σκορπίζουμε τα μυρωδικά στη λαμαρίνα του φούρνου και τα αφήνουμε να ξεραθούν με μισάνοιχτη την πόρτα για να φεύγει η υγρασία σε θερμοκρασία 80 βαθμών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Για να βεβαιωθούμε ότι τα βότανά μας έχουν αποξηρανθεί σωστά πιάνουμε μερικά στα χέρια μας. Τα βότανα είναι έτοιμα όταν τα φύλλα σπάνε εύκολα, τα κοτσάνια σπάνε χωρίς να λυγίζουν, τα πέταλα είναι ξερά χωρίς να τρίβονται και οι φλούδες και οι ρίζες είναι αρκετά ξερές, ώστε να σπάνε σε κομμάτια. Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να έχουν την ίδια όψη, γεύση και μυρωδιά με τα φρέσκα φυτά, αλλά να έχουν το ένα όγδοο περίπου του βάρους τους.

Μπορούμε να έχουμε μυρωδικά και σε τρία λεπτά (!) με τον φούρνο μικροκυμάτων. Τυλίγουμε τα μυρωδικά σε απορροφητικό χαρτί και τα βάζουμε στη μεγαλύτερη ένταση του φούρνου. Προσέχουμε, όμως, και ανά μισό λεπτό ανακινούμε το χαρτί, έτσι ώστε τα βότανα να αλλάξουν θέση.

flowmagazine.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr