ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ, ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ


Πηγαίνοντας αντίθετα στη μόδα της εποχής, κάναμε στην Tερπνή σύμφωνα με την επιθυμία της κόρης έναν παραδοσιακό γάμο, όπου οι νεότεροι
 προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία εμπειρία παράδοσης και να γιορτάσουν μαζί με τους μεγαλύτερους, παίρνοντας ταυτόχρονα τα νέα παιδιά μια γεύση από τα παλιά έθιμα του γάμου και τις ρίζες τους.

Και ναι τα χρόνια περνάνε σαν νερό που λένε και οι γονείς μας και τα παιδιά μας μεγαλώνουν και βρίσκουν το δρόμο τους. 

Και αφού αποκαθίστανται επαγγελματικά και έχουν επιλέξει τους συντρόφους τους, προγραμματίζουν να κάνουν οικογένειες.

Εμείς οι γονείς ακολουθούμε τα θέλω και τις επιλογές τους και χαιρόμαστε με τις χαρές τους. 

Έτσι λοιπόν το Φθινόπωρο του 2020 ο γιος Παναγιώτης ένωσε τη ζωή του με ένα γλυκύτατο πλάσμα, τη Γεωργία με πολιτικό γάμο 

και 

στην καρδιά του καλοκαιριού, τώρα το 2021, στις 24 Ιουλίου η κόρη η Αρετή με θρησκευτικό γάμο, τηρώντας όλα τα έθιμα της παράδοσης ξεκίνησε τη δική της οικογένεια με τον υπέροχο νέο, τον Δημήτρη.

Και μια και είμαστε άνθρωποι της παράδοσης τηρήσαμε όλα τα έθιμα του γάμου, που τόσα όμορφα είχε περιγράψει για όσους δεν τα γνωρίζαμε ο Τερπνιώτης Γιάννης Τουλάκης στο βιβλίο "Μουσικοχορευτικη παράδοση της Τερπνής", που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής το 2014. Και έγιναν όλα κανονικά, όπως γινόταν παλιά στην Τερπνή και στην περιοχή γενικότερα.

Μια βδομάδα πριν το γάμο,  ημέρα Κυριακή κανονικά γινόταν παλιά το πρώτο έθιμο, σε μας έγινε λόγω υποχρεώσεων τη Δευτέρα, το σόι του γαμπρού έφερε τις "μπογιές", δηλαδή τα καλλυντικά για τη νύφη. Και ήλθε η μητέρα του γαμπρού με τις φίλες της, με ένα υπέροχο καλάθι με τα καλλυντικά για τη νύφη. Καθίσαμε, γελάσαμε, γνωριστήκαμε τα σόγια και φυσικά χορέψαμε κιόλας. Φεύγοντας δόθηκαν τα καλλυντικά για το γαμπρό. 

Οι φίλες της νύφης ξεκίνησαν από αυτή την ημέρα και συνέχισαν όλη τη βδομάδα με χαρά να κερνάνε τον κόσμο που ερχόταν στο σπίτι της νύφης, αλλά και να κρατάνε τη διασκέδαση σε ψηλό επίπεδο. 

Ενδιάμεσα στη βδομάδα καθημερινά φίλοι μας έκαναν παρέα και διασκεδάζαμε.

Την Πέμπτη το σόι του γαμπρού  έφερε το δείπνο και το νυφικό στη νύφη, με νταούλια και ζουρνάδες, γιατί η νύφη είναι παιδί της παράδοσης και δεν γινόταν να μη της γίνει το χατίρι της,  που ήθελε παραδοσιακό γάμο. Χόρεψαν τα δύο σόγια το νυφικό, η πεθερά τάισε τη νύφη με το δείπνο και κόπηκε το τσουρέκι που μοιράζει η νύφη στα δύο σόγια. Προσφέρθηκαν λιχουδιές στο σόι του γαμπρού και στο τέλος η νύφη, οι φίλες, το σόι της και το φιλοξενούμενο σόι του γαμπρού (το ψίκι κατά την παράδοση), χόρεψαν το κοστούμι και τα υπόλοιπα ρούχα του γαμπρού.

Μετά από μια ώρα περίπου συνάντησης των δύο σογιών, συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων το σόι του γαμπρού αποχώρησε από το σπίτι της νύφης για να συνεχίσει το γλέντι μέχρι το πρωί στο σπίτι του. Το ίδιο έγινε και στο σπίτι της νύφης με τον καλλιτέχνη Νίκο Φιλέντα και τον αγαπημένο μουσικό Κώστα Δρουμπλή.


Το Σάββατο, ημέρα του γάμου, αφού ήλθε ο κουμπάρος να πάρει τη νύφη, αφού έγραψε η ίδια στο παπούτσι που της φόρεσε ο κουμπάρος


 όλα τα ονόματα από τις ελεύθερες φίλες της, μετά τις προετοιμασίες συνοδεία παραδοσιακών οργάνων , με πατινάδα η νύφη πήγε στην εκκλησία και τελέστηκε το μυστήριο του γάμου στο ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας,  από τον αιδεσιμότατο πατέρα Γεώργιο Κελεμπέκη.



Ακολούθησε δεξίωση κάτω από τη μαγική πανσέληνο, του ελαφιού, στον κήπο του ξενοδοχείου Σίρις στις Σέρρες, κάτω από τους ήχους της υπέροχης ορχήστρας "Σίρις", που δεδομένων των συνθηκών έκανε ότι καλύτερο μπορούμε.

Δυστυχώς οι περιορισμοί λόγω covid δεν μας επέτρεψαν να έχουμε κοντά μας όλους τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς που θα θέλαμε. Ήταν στενάχωρο , αλλά δε γινόταν αλλιώς.

Σας ευχαριστούμε όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και όλους που μας γεμίσατε με υπέροχες ευχές.

Θερμές ευχαριστίες:

Για τον υπέροχο μπουφέ την Πέμπτη στο δείπνο, στην κ. Πάντσιου Σούλα και την επιχείρηση γενικά Πάντσιου, όπως και για τα νοστιμότατα φαγητά που ετοίμασαν για τους καλεσμένους.



Το αρτοποιείο Τουλάκη για τα υπέροχα φαγητά και εδέσματα.

Την επιχείρηση Πικαντίλλυ για την παραχώρηση του εξοπλισμού.

Την κ. Αθηνά Τερζάκη για τη βοήθεια και τις λιχουδιές.

Τον Νίκο Φιλέντα για την υπέροχη μουσική βραδιά.

Τον αγαπημένο φίλο Κώστα Δρουμπλή που μας μάγεψε με το μπουζούκι του. 



Τον Κώστα Τουλάκη για τη μουσική κάλυψη όλη τη βδομάδα.

Τους αγαπημένους μας γείτονες που μας βοήθησαν σε ότι χρειαστήκαμε.

Ευχές στους ελεύθερους να κάνουν όμορφες οικογένειες και στους γονείς τους να τους καμαρώσουν όπως αυτοί και οι ίδιοι επιθυμούν.

-----------------------------------------------

Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα !!!

Αποτελέσματα, πρόγραμμα και βαθμολογία από...  www.panseraikos.gr

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr