Oλική έκλειψη Υπερπανσελήνου μετά από 33 χρόνια

Βάλτε ξυπνητήρι! Απόψε η πρώτη ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου μετά από 33 χρόνια
Ένα σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νυχτερινό ακόμη ουρανό. Η υπερπανσέληνος – δηλαδή το μεγαλύτερο φεγγάρι που μπορεί να γίνει ορατό – θα εξαφανιστεί τελείως λόγω ολικής έκλειψης..
Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και τριάντα χρόνια και θα ξανασυμβεί το 2033. Όσοι λοιπόν δεν είναι αρκετά υπομονετικοί θα πρέπει να βάλουν το ξυπνητήρι τους πολύ νωρίς το πρωί ώστε στις 05:50 να έχουν ήδη λάβει θέσεις. Την ώρα αυτή το φαινόμενο θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του.Το φαινόμενο αναμένεται εντυπωσιακό καθώς η έκλειψη θα λάβει χώρας όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις.
Η έκλειψη – εφόσον το επιτρέπει ο κατά τόπους καιρός – θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία.
Ένα animation της NASA για την ιστορία του φαινομένου
Κάτι ανάλογο – συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου – είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA. Ολικές εκλείψεις «κανονικής» και όχι «σούπερ» Σελήνης συμβαίνουν πολύ πιο συχνά, περίπου κάθε δυόμισι χρόνια.
Στην Ελλάδα θα είναι ορατή ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης, καθώς και ολόκληρη η μερική φάση της στα δυτικά της χώρας μας. Ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ελλάδας θα χάσουν μερικά λεπτά από το τέλος της μερικής φάσης, καθώς η Σελήνη εκεί θα δύσει μερικά λεπτά νωρίτερα.
Το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή έκλειψη, επειδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων), ενώ την περασμένη άνοιξη βρισκόταν αντίθετα στο πιο μακρινό του (σε απόσταση 405.600 χιλιομέτρων).
Επίσης η φετινή ανοιξιάτικη ολική έκλειψη διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ αυτή που θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας θα διαρκέσει πάνω από 70 και συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μαζί με την παρασκιά και την μερική έκλειψη. Είτε με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, είτε μια κιάλια, είτε με γυμνά μάτια, θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα έχουν ως εξής:
– Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
– Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
– Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
– Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
– Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
– Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
– Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr