Επίσκεψη μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής

Βούλα Τρ. Αγκαθά
                                                                                                                  Σερραϊκόν Θάρρος
Την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία του τόπου τους είχαν την Παρασκευή οι μαθητές των Δ’, Ε» και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Τερπνής, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και ξεναγήθηκαν από τον Φύλακα Αρχαιοτήτων κ. Γιάννη Λιούμπα.
terpni arxaia paidia 1
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την επίσκεψη των μαθητών είχε οΠολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής, η διοίκηση του οποίου συνεργάστηκε με τη διευθύντρια κυρία Χρυσάνθη Γκιοφή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή.
Πριν τη μετάβαση στον αρχαιολογικό, ο κ. Λιούμπας μίλησε στους μαθητές, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, για την ιστορία της περιοχής.
Με τον οικισμό σχετίζεται ο συλημένος Μακεδονικός Τάφος των αδελφώνΙππώνακτα και Διοσκουρίδη, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Μ. Αλεξάνδρου. Ο Μακεδονικός Τάφος που βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς το Παλαιόκαστρο ανασκάφηκε το 1965 και δείχνει ότι στα ελληνιστικά χρόνια υπήρχε ευημερούσα ανώτερη κοινωνική τάξη στην αρχαία πόλη και υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Κατά την τεράμηνη ανασκαφική έρευνα το καλοκαίρι του 1993 αποκαλύφθηκαν επάλληλες οικοδομικές φάσεις, μετά από αντίστοιχες καταστροφές που είχε υποστεί η αρχαία πόλη από βαρβαρικές επιδρομές. Ήρθαν στο φως αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια, εστίες, μυλόπετρες και συγκρότημα «πατητηριού» (αρχαίος ληνός) με στεγανοποιημένες δεξαμενές και πιθάρια για συγκέντρωση του γλεύκους. Άφθονα υφαντικά βάρη, σφονδύλια και πηνία υποδηλώνουν ύπαρξη δευτέρου ορόφου, όπου θα υπήρχε αργαλειός (αρχαίος ιστός).
Η ανασκαφική έκπληξη ωστόσο ήταν το μνημειακό δημόσιο κτήριο ρωμαϊκών χρόνων, έκτασης περίπου 600 τ.μ που αποκαλύφθηκε στην κορυφή του λόφου. Πρόκειται για βασιλική με εξέδρα και τρεις οίκους, κληροδότημα επιφανούς πολίτη του 2ου αι. μ.Χ, που αναφέρεται σε τιμητική στήλη του Μουσείου Σερρών, προερχόμενη από τους πρόποδες του λόφου. Τα κτίσματα αυτά, σπάνια για τον ελλαδικό χώρο αλλά συνηθισμένα δημόσια κτήρια της ρωμαϊκής αγοράς χρησίμευαν ως εμπορικά κέντρα και σχετίζονται με δημόσια λουτρά (θέρμες). Το συγκεκριμένο κτίσμα με δύο ορόφους με μαρμάρινους κίονες, πλούσια εσωτερική διακόσμηση και πλακόστρωτο δάπεδο είναι εντυπωσιακό και συνδέεται με συγκρότημα θερμών.
Ανακαλύφθηκε επίσης τμήμα του τείχους που περιέβαλε την ακρόπολη. Η ευημερία του αρχαίου οικισμού προφανώς οφειλόταν στη συλλογή χρυσού, που θα αποτελούσε τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της πόλης. Βέβαιη είναι η ύπαρξη και άλλων μνημειακών δημόσιων κτηρίων (ενδείξεις ύπαρξης θεάτρου και επιγραφή που αναφέρει ιερό του Δία και της Ήρας) ενώ τον οικισμό πλαισιώνει εκτεταμένο πλούσιο νεκροταφείο.
terpni arxaia paidia 2
Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρήματα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι ερωτήσεις που απηύθυναν στον κ. Λιούμπα σχετικά με τη λειτουργία του κτηρίου, αλλά και του ληνού κατά την αρχαιότητα.
Οι μαθητές, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κ. Λιούμπα για την επόμενη χρονιά, καθώς έφυγαν ενθουσιασμένοι από το χώρο, ενώ το παρών στην ξενάγηση έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Αγγελάκης και Νίκος Καδής, οι οποίοι φρόντισαν ώστε τις προηγούμενες ημέρες να καθαριστεί η έκταση από τα χόρτα για την ευκολότερη πρόσβαση των μαθητών στο χώρο.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr