θεωρείται σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Το βιβλίο, το οποίο πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1430 και 1435 στη Βιέννη, για λειτουργική χρήση του Πατριαρχείου της Ακουιλία, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις ως μέρος συλλογής που αποκτήθηκε από τις οικογένειες Μπράιτ, Τόμσον και Γέιτς από την αρχή του 1800 έως το 1940. Ο βαρόνος Γιόζεφ Έρμπεργκ Κάλασαντς ήταν βοτανολόγος, ιστορικός πολιτισμού, συλλέκτης και προστάτης των τεχνών στο Δουκάτο της Καρνιόλα.
Ειδικοί θεωρούν πως το βιβλίο που πουλήθηκε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σλοβενίας, που δυστυχώς είχε την ίδια τύχη με το 99% της γραπτής κληρονομιάς της χώρας από τη μεσαιωνική περίοδο.
«Έχουμε 160 χειρόγραφα στη Σλοβενία, αλλά γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν 600 στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο κάποια χειρόγραφα σλοβενικής προέλευσης πωλούνται και στη συνέχεια εξαφανίζονται» δήλωσε η Ιστορικός Τέχνης, Νάτασα Γκόλομπ από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιουμπλιάνας. Η κα Γκόλομπ ανέφερε ότι δυσκολεύθηκε να καταλάβει γιατί η Σλοβενία δεν προσπάθησε να αποκτήσει το χειρόγραφο, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε ότι ενημερώθηκε για τη δημοπρασία την Τρίτη και αποφάσισε να μην συμμετάσχει λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι ανέμενε να λάβει 620.000 έως 992.000 ευρώ για το χειρόγραφο, αλλά το υπουργείο της Σλοβενίας είχε να διαθέσει συνολικά 250.000 ευρώ φέτος, για την απόκτηση έργων κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς για Μουσεία και γκαλερί.