Ο ακανές ειναι το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών και δεν θα το βρείτε σε καμιά άλλη περιοχή. Οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι, γευστικά όμως είναι η διαφορά λόγω του φρέσκου βούτυρου και του καλοψημένου αμύγδαλου.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ποτήρι νερού βούτυρο κατσικίσιο
- 1 ποτήρι νερού νισεστέ
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
- 2 1/2 ποτήρια νερού νερό
- 1 κ.σ. λεμόνι
- ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Αφού έχουμε ξεφλουδίσει τα αμύγδαλα, τα τρίβουμε στο multi ή τα χτυπάμε στο γουδί και μαζεύουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού.
- Από το βούτυρο παίρνουμε 3 κ.σούπας και καβουρδίζουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το υπόλοιπο βούτυρο, 2 ποτήρια νερό και βράζουμε.
- Σε 1/2 ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ.
- Μόλις βράσει το μείγμα στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε το νισεστέ διαλυμένο, τα αμύγδαλα και το λεμόνι. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να πήξει.
- Αφήνουμε να κρυώσει, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα περνάμε απο ζάχαρη άχνη σαν τα λουκούμια.
ΑΡΧΙΚΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πληροφορίες