Σπάνιο αρχαίο νόμισμα της Βισαλτίας

Ας ξαναθυμηθούμε την υπόθεση με το αρχαίο νόμισμα της Βισαλτίας.
Το δρόμο για την επιστροφή ενός σπάνιου αρχαίου οκτάδραχμου στην Ελλάδα άνοιξε απόφαση δικαστηρίου στην Ελβετία που έκρινε ότι η εκσκαφή και η πώληση του ήταν παράνομες .
Το δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας που εξήχθη παράνομα από την Ελλάδα και πωλήθηκε παράνομα στο εξωτερικό, εξήγησε ο δικηγόρος της ελληνικής πλευράς στο Associated Press, προσθέτοντας πως η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του αρχαίου νομίσματος.
Το νόμισμα, ένα ασημένιο οκτάδραχμο που βρέθηκε στην περιοχή της Βισαλτίας, υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησε το 480 π.Χ από Θράκα ηγεμόνα.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το οκτάδραχμο άλλαξε χέρια μέσα από εταιρείες
off shore και τελικά πωλήθηκε το 2009 για 100.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 82.000 ευρώ)
Το νόμισμα κατασχέθηκε από τις ελβετικές Αρχές με ελληνικό αίτημα και της Εισαγγελέως Σερρών Ιωάννας Κατσή, και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στη ελβετική δικαιοσύνη.
Το όνομα του προσώπου που πούλησε το νόμισμα στον συλλέκτη αλλά και του συλλέκτη δεν έγιναν γνωστά. Διώξεις έχουν ασκηθεί και από τις ελληνικές Αρχές.
Οι ελβετικές Αρχές περιμένουν τώρα μία νομικά δεσμευτική απόφαση από την Ελλάδα για τις περιστάσεις της ανακάλυψης του νομίσματος, σημειώνει ακόμη το Associated Press.
Για περισσότερη ενημέρωση να πούμε πως ποινική δίωξη για το σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα, το οποίο τον Οκτώβριο βγήκε σε δημοπρασία και πουλήθηκε αντί του ποσού των 116.000 ελβετικών φράγκων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Σερρών, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του ευρήματος που χαρακτηρίζεται από τις ελληνικές αρχές ως «προϊόν αρχαιοκαπηλίας».
Το συγκεκριμένο αρχαίο νόμισμα που χαρακτηρίζεται σπάνιο πουλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία ελβετικού οίκου, στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Ωστόσο, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που είχαν εντοπίσει τη συγκεκριμένη δημοπρασία, αναγνώρισαν το νόμισμα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς όπως αναφέρουν «κυκλοφορούσαν φωτογραφίες του στη μαύρη αγορά και ο κάτοχός του αναζητούσε υποψήφιο αγοραστή». Αμέσως ενημερώθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κινήθηκαν διαδικασίες και μέσω της Ιντερπόλ. Παρά το γεγονός ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε, η Ιντερπόλ ενημέρωσε ότι έχει δεσμευτεί το αρχαίο νόμισμα και ζήτησε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών.
Σχετικά με την υπόθεση, από την Εισαγγελία Σερρών ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η οποία ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του ελβετικού οίκου, καθώς και για παράνομη ανασκαφή και υπεξαίρεση μνημείου -κατηγορίες με τις οποίες φωτογραφίζονται οι Ελληνες αρχαιοκάπηλοι. Το αρχαίο οκτάδραχμο θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο και η κοπή του χρονολογείται στα 480 π.Χ. Εκτιμάται ότι κόπηκε από ένα δυνάστη με το όνομα Μοσσής, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και πιθανολογείται ότι ήταν άρχοντας του βασιλείου της Βισαλτίας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr