Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια πήλινη σφραγίδα 2.700 ετών, η οποία φέρει το όνομα της Βηθλεέμ, στοιχείο που αποδεικνύει ότι... η πόλη υπήρχε αιώνες πριν αναφερθεί ως ο τόπος γέννησης του Ιησού.
Η σφραγίδα ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια μετακίνησης μπαζών από τις παρακείμενες αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Η πήλινη σφραγίδα έχει μέγεθος νομίσματος φέρει χαραγμένες τρεις γραμμές στα αρχαία Εβραϊκά: «τον έβδομο», «Βηθλεέμ» και «για τον βασιλιά».
«Φαίνεται ότι κατά τον έβδομο χρόνο της ηγεμονίας ενός βασιλιά (δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον βασιλιά αναφέρεται, πιθανοί είναι οι Hezekiah, Manasseh ή Josiah), ένα φορτίο στάλθηκε από την Βηθλεέμ προς τον βασιλιά στην Ιερουσαλήμ» αναφέρει ο Eli Shukron, διευθυντής της ανασκαφής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.
Η πήλινη σφραγίδα ανήκει πιθανότατα στην οικονομική κατηγορία, και θα πρέπει να τοποθετήθηκε σε φορτίο ασημιού ή αγροτικής παραγωγής, όπως κρασιού ή σιταριού, το οποίο στάλθηκε από την Βηθλεέμ στον βασιλιά της Ιουδαίας, στην Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια του 8ου ή 7ου αι. π.Χ.
«Είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Βηθλεέμ εμφανίζεται εκτός των χρονικών ορίων της Βίβλου. Η πόλη αναφέρεται επίσης και σε μια επιγραφή από την περίοδο του Πρώτου Ναού (1006 – 586 π.Χ.), στοιχείο που αποδεικνύει ότι η Βηθλεέμ ήταν μια πόλη του βασιλείου της Ιουδαίας, και πιθανότατα προϋπήρχε και νωρίτερα» δηλώνει ο Shukron.
Τοποθετημένη στα νότια της Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ αναφέρεται για πρώτη φορά στην Βίβλο. Εκτός από τον Ιησού, η πόλη αποτελεί τον τόπο γέννησης του βασιλιά Δαβίδ, του πιο γνωστού βασιλιά της Ιουδαϊκής ιστορίας.
erroso.blogspot.com