Στις 20-21 ΜΑΡΤΊΟΥ έχουμε ισημερία. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες.
Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές και στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η
αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται το ίδιο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών στον ισημερινό.
αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται το ίδιο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών στον ισημερινό.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν
εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, σε συνδυασμό με το μέγεθος του ηλιακού δίσκου και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται κάποιος, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες[1].
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου. Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΟΥΤΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Η εαρινή ισημερία (vernal equinox) στις 21 Μαρτίου, αντιστοιχεί στην αρχή της άνοιξης (στο βόρειο ημισφαίριο) όταν ο Ήλιος κινείται προς τα βόρεια στον ουράνιο ισημερινό. Η φθινοπωρινή ισημερία (autumnal equinox) στις 22 Σεπτεμβρίου, αντιστοιχεί στην αρχή του φθινοπώρου (στο βόρειο, πάντα, ημισφαίριο) όταν ο Ήλιος κινείται προς το νότο στον ουράνιο ισημερινό.
Τα άλλα δύο σημαντικά σημεία πάνω στην εκλειπτική βρίσκονται μεταξύ των δύο ισημεριών και αντιστοιχούν στα σημεία των ηλιοστασίων.
Το βορειότερο σημείο ως προς τον ουράνιο ισημερινό (ακριβέστερα, το σημείο στο οποίο ο Ήλιος έχει το μεγαλύτερο βόρειο ουρανογραφικό πλάτος) αντιστοιχεί στο θερινό ηλιοστάσιο (summer solstice) στις 21 Ιουνίου και σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Επίσης, είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας και τη μικρότερη διάρκεια νύχτας.
Το νοτιότερο σημείο ως προς τον ουράνιο ισημερινό (ακριβέστερα, το σημείο στο οποίο ο Ήλιος έχει το μεγαλύτερο νότιο ουρανογραφικό πλάτος) αντιστοιχεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο (winter solstice) στις 21 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Επίσης, είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας και τη μικρότερη διάρκεια ημέρας.
Όλα όσα σημειώθηκαν παραπάνω αναφέρονται στο βόρειο ημισφαίριο. Όσο αφορά το νότιο ημισφαίριο η εικόνα είναι εντελώς ανεστραμμένη. Όταν το βόρειο ημισφαίριο έχει χειμώνα το νότιο έχει καλοκαίρι, το θερινό ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου αντιστοιχεί στο χειμερινό του νότιου κ.τ.λ.
Διάρκεια των αστρονομικών εποχών
α) Άνοιξη, από 21 Μαρτίου ως 22 Ιουνίου = 92 ημέρες και 21 ώρες.
β) Καλοκαίρι, από 22 Ιουνίου ως 23 Σεπτεμβρίου = 93 ημέρες και 14 ώρες.
γ) Φθινόπωρο, από 24 Σεπτεμβρίου ως 22 Δεκεμβρίου = 89 ημέρες και 19 ώρες.
δ) Χειμώνας, από 22 Δεκεμβρίου ως 21 Μαρτίου = 89 ημέρες , 9 ώρες.
Καμία αστρονομική εποχή του έτους δεν είναι ίση με άλλη. Η θερινή περίοδος του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) έχει μεγαλύτερη διάρκεια, περίπου 8 ημέρες, από τη χειμερινή περίοδο.
Από τα πιο πολυακουσμένα και όμορφα τραγούδια με τίτλο "ΑΝΟΙΞΗ".