Μία ουσία που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην προστασία από τα εγκεφαλικά και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το όφελος πηγάζει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφίμων – κυρίως από τα φλαβονοειδή, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που, μεταξύ άλλων, προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά το λαμπερό χρώμα τους. Η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί επίσης είναι πλούσια σε φλαβονοειδή.
Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 5.000 υποτύποι φλαβονοειδών.
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), διαπιστώθηκε ότι τη μεγαλύτερη προστασία από το εγκεφαλικό παρέχει ένα είδος φλαβονοειδών που λέγονται φλαβανόνες.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων μίας 14ετίας που προέρχονται από περισσότερες από 70.000 εθελόντριες. Κατά την έναρξη της μελέτης και ανά τετραετία στη συνέχεια, οι εθελόντριες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής. Καταγραφόταν επίσης η πορεία της υγείας τους.
Όσες γυναίκες κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβανόνες, είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σχετιζόμενο με θρόμβωση.
Τα εγκεφαλικά αυτά αποτελούν την συνηθέστερη μορφή των επεισοδίων και οφείλονται στην διακοπή της παροχής αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου, επειδή ένας θρόμβος αποφράσσει κάποιο αγγείο – γι’ αυτό και αποκαλούνται ισχαιμικά εγκεφαλικά.
Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους στην κατανάλωση έξι συγκεκριμένων υποτύπων φλαβονοειδών, εκ των οποίων οι φλαβανόνες διαπιστώθηκε πως είναι οι περισσότερο ωφέλιμες.
Στην πραγματικότητα, τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού διέτρεχαν οι εθελόντριες που έτρωγαν πολύ συχνά πορτοκάλια και έπιναν χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπ φρουτ.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή του Νόργουϊτς στη Βρετανία που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, εφιστούν την προσοχή.
Όπως εξηγούν, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός του αντενδείκνυνται σε ορισμένους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, επειδή υπάρχει κίνδυνος επικίνδυνης αλληλεπίδρασης.
Ο χυμός γκρέιπ φρουτ, λ.χ., μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικών προβλημάτων σε άτομα που παίρνουν στατίνες για να ρίξουν τη χοληστερίνη τους ή να αυξήσει τη συγκέντρωση στο αίμα ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.
Εάν, επομένως, κάποιος υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, συνιστά η δρ Πένι Κρις-Έθερον, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και εκπρόσωπος της ΑΗΑ.