ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Την πληροφορία του θανάτου του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα λάβαμε από δημοσίευση του Σερραίου τηλεοπτικού παρουσιαστή της Ν.Τηλεόρασης κ. Σάκη Αυγερινού.
Π.Σ.Τερπνής
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών στο νοσοκομείο "Μητέρα", όπου νοσηλευόταν, ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Ο μεγάλος μας θεατρικός συγγραφέας υπέκυψε μετά από επιπλοκές που είχε προκαλέσει στην υγεία του το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα νεφρά του.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα.
Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους
Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.
Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".
Το 1965 έγραψε τέσσερα ποιήματα για εκείνη την περίοδο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τα οποία έγιναν παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς και είχε τιμηθεί με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις.
inews
Δείτε βίντεο με τη "Γειτονιά των Αγγέλων"