ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


Την Τετάρτη 3/03/2010 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων Αθανάσιος Κασακόγιας του Δημοτικού μεγάρου Νιγρίτας ο σχολικός σύμβουλος κ. Βαγενάς Αναστάσιος της 5ης Περιφέρειας Δ.Ε.Ν. Σερρών διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων».
Εξαιρετικές πληροφορίες έδωσαν στις εισηγήσεις τους ο κ. Βαγενάς Αναστάσιος-σχολικός σύμβουλος,
κ. Γκιβρέκη Μαρία-δασκάλα του Δ. Σχολείου Μαυροθάλασσας, Φωτεινή Παπαντωνίου-επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης του Α.Π.Θ, Κίκυ Κερτεμελίδου-Αρχιτέκτων, μουσειολόγος. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τερπνής εκτενή αναφορά έκανε η νηπιαγωγός κ. Παπαλοπούλου Χ.  η οποία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής και το Λαογραφικό του Μουσείο ξεκίνησε από τη σχολική χρονιά 2008-2009 μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Μετά το τέλος της ημερίδας ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης και στην έκθεση φωτογραφικού Λαογραφικού υλικού στο Ιωάννειο κτίριο στη Νιγρίτα.
Με την ευκαιρία της καταπληκτικής ημερίδας, αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωτοπόρο σύμβουλο κ. Βαγενά, να πούμε ότι στόχος των προγραμμάτων αυτών που ξεκίνησε από την περσινή περίοδο ο Πολιτιστικός είναι να μετατρέψουν το μουσείο σε έναν ευχάριστο μαθησιακό χώρο, όπου τα παιδιά παίζοντας και διασκεδάζοντας μαθαίνουν για τη ζωή των ανθρώπων παλαιοτέρων χρόνων.
Εκτός από την καθαρά βιωματική προσέγγιση της γνώσης που προσφέρει το Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής στα παιδιά, έχει να προτείνει στους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένους τρόπους για να επεξεργαστούν διαθεματικά σχέδια εργασίας μετά την επίσκεψη στο μουσείο. Ειδικότερα δε, πώς θα μπορούσαν οι εμπειρίες των παιδιών στο μουσείο να αποτελέσουν τη βάση και το κίνητρο για να ασχοληθούν και με τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Αισθητικής Αγωγής και φυσικά της Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου και εντάσσονται συνήθως οι επισκέψεις σε διάφορους χώρους.
Τα προγράμματα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, να προσαρμοστούν κάθε φορά στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών που πρόκειται να επισκεφθούν το μουσείο.
Όσοι ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα του Πολιτιστικού για τη Μουσειακή Αγωγή, θα βρείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ
Nα πούμε ακόμη ότι το μεσημεράκι προσκαλέσαμε και κάναμε μια συνάντηση με το σχολικό σύμβουλο τον κ. Βαγενά στο Λαογραφικό μας Μουσείο και πραγματικά μας κέρδισε με τη φιλική του συμπεριφορά και τη διάθεση να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του, μια και έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα των μουσείων και των θετικών στοιχείων που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι επισκέψεις. Η προσέγγιση των μουσείων από την πλευρά της εκπαίδευσης γίνεται, όπως μας εξήγησε, με γνώμονα τα ωφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μαθητές και γιατί όχι και δάσκαλοι, από μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο.Aπό τη πρώτη στιγμή το 2008 με την κ. Παπαλοπούλου Χ. συνεργάστηκαν άριστα και μας βοήθησαν ώστε να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης μουσειακής αγωγής. Έτσι όταν παιδιά από τα σχολεία επισκέπτονται το Λαογραφικό μας Μουσείο για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τα εκθέματά του, να μη μένουμε μόνο στο να τα ξεναγήσουμε και να παρουσιάσουμε τα εκθέματα, αλλά με διάφορους απλούς τρόπους να καταφέρουμε να κρατήσουν στο μυαλό τους ονομασίες, χρησιμότητες και την ιστορία των αντικειμένων.
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τον κ.Βαγενά  για τις πληροφορίες που μας παραχώρησε αλλά και το έντυπο υλικό.
ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΡΓΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΔΕΣΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ



Next Post Previous Post
6 Comments
  • Ανώνυμος
    Ανώνυμος 04 Μαρτίου, 2010

    Επειδή ξέρουμε αρκετούς εκπαιδευτικούς σίγουρα δε βρίσκεις τόσο πρωτοπόρους σαν τον σύμβουλο κ. Βαγενά στον οποίο αναφέρεστε που οργάνωσε την ημερίδα και μπράβο του πραγματικά και το λέω σαν γονέας, αλλά και την κ. Παπαλοπούλου με την οποία όπως διάβασα συνεργάζεστε εσείς σαν σύλλογος για τη μουσειακή αγωγή.Είναι φωτεινά παραδείγματα και μπράβο και στον Πολιτιστικό που ασχολείται με τόσο σημαντικά θέματα. Η είδηση που μας δημοσιεύσατε σήμερα είναι ένα φως μέσα στο τούνελ που βρίσκεται η εκπαίδευση και κανένας δε θέλει να λοξοδρομήσει.

  • nigritinos
    nigritinos 04 Μαρτίου, 2010

    Επειδή εγώ είμαι Νιγριτινός και τον ξέρω το Βαγενά όχι σαν κοντινός του αλλά σαν Νιγριτινό και περισσότερο από αυτά που ακούω έχει πολύ μεράκι για τη δουλειά που κάνει. Από ότι ξέρουμε έχει προσφέρει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σίγουρα πολλά έχει να δώσει και στη Νιγρίτα. Και κυρίως επειδή όπως ξέρουμε οι περισσότεροι δάσκαλοι είναι λίγο έως πολύ στενόμυαλοι, αυτός νομίζω είναι ξεχωριστή περίπτωση παράδειγμα για μίμηση και πιστεύουμε από την πλευρά του ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα όταν υπάρχει διάθεση και μεράκι. Εδώ στο μουσείο της Νιγρίτας μπα αποκλείετε κανείς να ζήτησε τη γνώμη του. Και βλέπω αναφορά από το blog του Πολιτιστικού. Τσαρπισνοί πρωτοπορείτε αν και μας πειράζει τους Νιγριτινούς για να λέω τη βαθειά αλήθεια αλλά μερικά πράγματα είναι βλακεία να μη τα παραδεχόμαστε. Πρόγραμμα μουσειακής αγωγής στον Πολιτιστικό. Μας αφήνετε άφωνους. Μπράβο ρε παιδιά. Μπράβο και στη νηπιαγωγό που γράφετε που συνεργάζεστε και σας βοηθάει.

  • arxaiologos
    arxaiologos 04 Μαρτίου, 2010

    Eίχα πολύ καιρό να σχολιάσω αν και καθημερινά τα διαβάζω όλα. Άνθρωποι του Πολιτιστικού μας εκπλήσετε καθημερινά ευχάριστα. Είστε απίστευτοι. Αυτό για τη μουσειακή αγωγή είναι ένα θέμα για μας εντελώς άγνωστο και αποδεικνύετε ότι δεν έχετε τυχαία την μεγάλη επιτυχία που έχετε. Προχθές άκουσα ανακοίνωση και για παιδική χορωδία. Τώρα τι να γράφουμε για σας. Πραγματικά έχετε ξεπεράσει και τον πήχη και τις προσδοκίες μας με τα πράγματα που κάνετε στην Τερπνή. Είχατε στην παλιά σας αρχική σελίδα κάτι πολύ ωραίο που έλεγε ότι πετυχαίνεις όταν καταφέρεις να βγάλεις του καθενός τα καλύτερα σημεία και να τα αναδείξεις. Μάλλον γι αυτό έχετε τόση επιτυχία και αποδοχή γιατί κάποιος φαντάζομαι η πρόεδρός σας έχει βρει τα καλύτερα στοιχεία του καθενός από το συμβούλιο και ο καθένας προσφέρει στον τομέα που μπορεί και του αρέσει περισσότερο. Δεν εξηγείται αλλιώς. Έχουμε και άλλους πολύ δραστήριους συλλόγους στην Τερπνή και τους καμαρώνουμε αλλά εσείς είστε κορυφή. Έτσι ήταν και έτσι πρέπει να είναι …

  • Ανώνυμος
    Ανώνυμος 04 Μαρτίου, 2010

    Δεν είστε για δω ρε παιδιά. Πάτε αλλού. Έχετε προσπεράσει αυτό που εμείς περιμέναμε από εσάς.

  • Ανώνυμος
    Ανώνυμος 04 Μαρτίου, 2010

    Και συμπηρώνω. Εμείς περιμέναμε να μάθετε κανένα χορό στα παιδιά μας για να ξέρουν όταν μεγαλώσουν και εσείς κάνατε χορωδίες υπολογιστές ζωγραφική αναδείξατε τα παραδοσιακά παιχνίδια τόσο που καλύτερα δε γίνεται πήρατε συνεντεύξεις από μεγάλους για θέματα της παράδοσης δημιουργήσατε μουσείο και δε σταματήσατε.Αυτό για το οποίο μιλάτε σήμερα ξεπέρασε και τα πιο τρελά μας όνειρα. Ασχολείστε με τα θέματα βρίσκεστε ειδικούς ανθρώπους όπως το σύμβουλο και τη νηπιαγωγό σαν να είστε μια ομάδα επιστημόνων εξιδεικευμένη σε κάθε θέμα. Συγχαρητήρια.

  • nigrita 68
    nigrita 68 05 Μαρτίου, 2010

    Toν Τάσο το Βαγενά τον ξέρουμε και γνωρίζουμε πόσο δραστήριος είναι. Λυπάμαι που στη Νιγρίτα οι συμπολίτες μου δε χρειάζονται τη βοήθειά του και τραβάνε τον ύπνο τους. Μπράβο σε σας που βρίσκεται τα κατάλληλα πρόσωπα και παράγετε εκπληκτικό έργο. Έχω αλλάξει εντελώς τη θεωρία μου για τους Τσαρπισνούς. Ένα μεγάλο μπράβο σας

Add Comment
comment url
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr