ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΡΠΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Με ικανοποίηση λάβαμε δελτίο τύπου από το βουλευτή του Λ.Α.Ο.Σ κ. Πολατίδη, που περιλαμβάνει την ερώτηση που τέθηκε από μέρους του στη Βουλή των Ελλήνων για τα αρχαία Τερπνής.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα στις εφημερίδες των Σερρών και την Παρασκευή στο σύνολο του τοπικού τύπου στη Νιγρίτα.
Σας καταθέτουμε την ερώτηση αυτούσια, ευχαριστώντας το βουλευτή για την ευαισθησία που δείχνει σχετικά με τον αρχαιολογικό μας χώρο, αλλά και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το σημαντικότατο αυτό θέμα, παρακολουθώντας και πιέζοντας το υπουργείο Πολιτιστισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο ενδιαφέρον θα δείξουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού.
Βουλευτής Σερρῶν - ΛΑ.Ο.Σ.
Βασ. Βασιλείου 29 – ΣΕΡΡΑΙ Τ.Κ. 621 22
Τηλ.: 23210-27249, Τηλεομοιότυπο 23210-26856
Βουλής 4 - ΑΘΗΝΑΙ 105 62
Τηλ.: 210-3706331, Τηλεομοιότυπο 210-3706531
Ἠλεκτρονική Διεύθυνσι: ipolatidis@gmail.com – Ιστοσελίδα: http://www.polatidis.gr/news.php
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση ὑπέβαλε στόν Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, ο Βουλευτής Σερρῶν του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τον εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό χώρο της Κοινότητος Τερπνής Σερρῶν. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:
Την 23/6/09 υπέβαλλα ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού σχετικώς με το θέμα του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής, του Δήμου Νιγρίτας του Ν. Σερρών. Μεταξύ άλλων ερωτούσα, για τους λόγους της διακοπής από το 1993 των ανασκαφών, της καταστάσεως στην οποία ευρίσκετο ο αρχαιολογικός χώρος και αν υπήρχε βούληση από το Υπουργείο να συνεχισθούν οι ανασκαφές, να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και ενδεχομένως να δημιουργηθεί μουσείο.
Στην απάντησή του ο τότε Υπουργός επικαλέσθηκε οικονομικούς λόγους για την διακοπή των ανασκαφών και απέρριψε την δημιουργία μουσείου με το επιχείρημα ότι υπάρχουν άλλα στο νομό Σερρών και ένα μουσείο στην Τερπνή θα είχε χαμηλή επισκεψιμότητα, προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητος και «αδύναμη κοινωνική παρουσία».
Το συμπέρασμα περί αδύναμης κοινωνικής παρουσίας –ότι και αν εσήμαινε αυτό– και προβλημάτων οικονομικής βιωσιμότητος ενός μουσείου στην περιοχή είναι τελείως αυθαίρετο. Αντιθέτως η τοπική κοινωνία είναι πεπεισμένη ότι η δημιουργία του μουσείου και η περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει πόλο έλξεως επισκεπτών και να συντελέσει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τερπνής και της ευρύτερης περιοχής.
Επιστολές για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αποστείλει στο υπουργείο σας τόσο ο νομάρχης Σερρών όσο και η Δήμαρχος Νιγρίτας δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Προτίθεται το Υπουργείο να διενεργήσει ανασκαφές στην Περιοχή της Τερπνής ούτως ώστε να αποκαλυφθούν και άλλοι αρχαίοι θησαυροί που υπάρχουν στην περιοχή;
2. Υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από το Υπουργείο ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάσει σε συνεργασία με τον Δήμο Νιγρίτας και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών λύσεις για μείωση του κόστους λειτουργίας ενός μουσείου στην Τερπνή;
4. Τί πρόκειται να συμβεί στα ευρήματα τα οποία είναι σε αποθήκευση από το 1993 στην Καβάλα;
5. Συμφωνεί το Υπουργείο ότι υπάρχουν εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την λειτουργία μουσείου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής;
Αθήναι, 18 Νοεμβρίου 2009