ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ


Όσοι δεν έχετε διαβάσει την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά για τα αρχαία της Τερπνής, πάτε πρώτα μια βόλτα στο blog του
visalti, στην ανάρτηση της Πέμπτης 20 Αυγούστου για να δείτε τι μας λέει ο υπουργός και μετά διαβάστε τα υπόλοιπα που σας παραθέτουμε.

Τα παρακάτω γραφόμενα αποτελούν το δελτίο τύπου που στάλθηκε σε όλες τις εφημερίδες του νομού αυτές τις ημέρες. Κανείς Τερπνιώτης ούτε σύλλογος θα σταματήσει να σχολείται με αυτό το θέμα μέχρι δικαίωσης.

"Με έκπληξη σε μια περιήγησή μας στο internet διαβάσαμε στο blog του Τερπνιώτη visalti μια ανάρτηση, που αφορούσε την απάντηση που έστειλε ο υπουργός πολιτισμού κ. Σαμαράς σε ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή από το Σερραίο βουλευτή κ. Πολατίδη και τους βουλευτές κ. Γεωργιάδη και κ. Πλεύρη για τα αρχαία της Τερπνής. Ήταν μια δυσάρεστη σίγουρα έκπληξη.
Αφού μελετήσαμε την επιστολή σταματάμε στα παρακάτω σημεία:
1. Διακόπηκε η ανασκαφή για οικονομικούς λόγους, άρα δεν γνωρίζουμε στη συνέχεια τι μπορούσε να ανακαλυφθεί.
2. Η ανασκαφική έρευνα απαιτούσε άλλες προϋποθέσεις.(άραγε ποιες είναι αυτές;)
3. Δεν συμπεριλαμβάνονταν στις δαπάνες σωστικού χαρακτήρα.(αλλοίμονο στους θησαυρούς μας, δεν επιβάλλεται να σωθούν).
4. Η εφορεία αρχαιοτήτων έχει προσκρούσει στις απαλλοτριώσεις. Μα εδώ και 20 χρόνια; Η ανασκαφική έρευνα σταμάτησε το 1993. Γιατί άραγε από το 1993-2004 η Εφορεία Καβάλας στην οποία ανήκαμε αρχικά και μετά η ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών από το 2004 που ιδρύθηκε έως σήμερα δεν υπερπήδησαν αυτά τα εμπόδια με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και περίμεναν τους ιδιοκτήτες που αρνούνταν να παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους; Γίνεται αναφορά στο Δήμο Νιγρίτας. Μα είναι πολύ πρόσφατη η εμπλοκή του Δήμου, μια και πριν ένα μήνα σε συνάντηση με όλους τους φορείς της Τερπνής, η δήμαρχος κ. Μήκα μας είχε ενημερώσει, ότι ζητήθηκε να βοηθήσει ο Δήμος στις απαλλοτριώσεις.
5. Υπάρχει έτοιμη μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού μας χώρου. Και τότε τι περιμένουνε;
6. Και τέλος το σημαντικότερο. Μας λέει ο υπουργός αφού υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο Σερρών , Αμφίπολης και παλαιάς Μητρόπολης και επειδή υπάρχει αδύναμη κοινωνική παρουσία δε θεωρεί ότι θα συμβάλλει αυτός ο χώρος στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Και όμως αυτά γράφτηκαν από τον υπουργό πολιτισμού.
Μας θεωρεί ίσως και ανύπαρκτους θα λέγαμε, θεωρώντας ότι δεν έχουμε να προσφέρουμε τίποτα στον πολιτισμό αυτής της χώρας. Μα κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία και αυτή αναδεικνύουν τα ευρήματα σε κάθε περιοχή. Με αυτή τη λογική αφού έχουμε την Ακρόπολη δεν χρειαζόταν να ανασκαφεί η Βεργίνα και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι. Αν επισκεφτεί κάποιος τον Παρθενώνα δε χρειάζεται να δει τίποτε άλλο, όλα τα άλλα είναι κατώτερα. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δε θέλουμε να συγκρίνουμε αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς με τα ευρήματα στον τόπο μας,
απλώς πολύ απλά να πούμε ότι, έχουμε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για ότι έχει βρεθεί στην Τερπνή και θέλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία αυτού του τόπου που κατοικούμε . Όπως αναφέρει η κ. Καραμπέρη αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές το 1993, τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 6 αι. π.χ έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της επιστολής του υπουργού ζητήσαμε από όλους τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη κ. Φωτιάδη, τη δήμαρχο Νιγρίτας κ. Μήκα, τη διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας και τον πρόεδρο του Δ.Δ Τερπνής να αναλάβουν να μεταφέρουν στην Αθήνα τη μεγάλη δυσαρέσκεια και προσβολή που ένοιωσαν οι Τερπνιώτες αλλά και οι κάτοικοι ολόκληρου του δήμου Νιγρίτας. Ήδη ο νομάρχης άμεσα επικοινώνησε και ενημερώθηκε, η δήμαρχος κ. Μήκα την ίδια ημέρα έστειλε υπόμνημα και ανάλογο ενδιαφέρον υπήρξε και από τη διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας και από τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος της Τερπνής. Είμαστε σίγουροι ότι και οι βουλευτές θα ασχοληθούν άμεσα με το θέμα ώστε να αποκατασταθούμε το λιγότερο ηθικά και γιατί όχι να δούμε και τις εξελίξεις που διακαώς όλοι επιθυμούμε κα περιμένουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Κλείνοντας να πούμε ότι δε μιλήσαμε καθόλου για τις καταστροφές που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής από το 1993 έως σήμερα που έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του αδυσώπητου χρόνου χωρίς καμιά συντήρηση, φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία, ούτε για τα ευρήματα που έχουν μεταφερθεί στην Καβάλα και δεν τα έχει δει κανείς μας όλα αυτά τα χρόνια."
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ: Πραγματικά υπουργέ αν είναι τελικά το κτίριο που βρέθηκε ναός της Αρτέμιδας, ή
μνημειακό δημόσιο κτήριο κληροδότημα επιφανούς πολίτη, ή οτιδήποτε άλλο, ίσως δεν είναι πρωτίστης σημασίας αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλουν οι Τερπνιώτες είναι να γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά που κρύβονται στη θέση "Παλιόκαστρο" και να τα κάνουν γνωστά στις επόμενες γενιές.
Σας αναφέρουμε εκτός από τα πολυάριθμα blogs ποιοι έγραψαν για το θέμα:
Aύριο αναμένεται η καθολική δημοσίευση στον τύπο των Σερρών, μεθαύριο στον τύπο της Νιγρίτας και κατόπιν το Σαββατοκύριακο θα ασχοληθούν και τα κανάλια. Έτσι για να μην υποτιμαται η κοινωνία των Σερρών.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.visaltis.gr