ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ; ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ;



«Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς». Και επισημαίνει ότι ένα από τα βασικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού είναι να προσδιοριστεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών και να διαμορφωθούν οι εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, «είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί μέσω της απογραφής ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας (ο πληθυσμός που ανεξαρτήτως καταγωγής έχει τη μόνιμη κατοικία του σε κάποια περιοχή της Ελλάδας) και ο νόμιμος πληθυσμός, δηλαδή ο αριθμός των δημοτών σε κάθε Δήμο και Δημοτική Ενότητα». Διευκρινίζεται ότι ο νόμιμος πληθυσμός δεν έχει να κάνει με τον νόμο, παρά μόνον με τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι απογραφόμενοι.

Συνήθως οι φόβοι όλων όσοι απογράφονται είναι εάν είναι ασφαλή τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ, πού διαβιβάζονται τα στοιχεία που παραχωρούν οι απογραφόμενοι και εάν περιλαμβάνονται ερωτήσεις για το θρήσκευμα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις ή συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

H ELΣTAT είναι απολύτως καθησυχαστική: «Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας διενεργείται από την εθνική στατιστική υπηρεσία είναι εμπιστευτικά. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Στατιστική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, ή ιδιωτική εταιρεία, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σε χώρες εκτός ΕΕ, ή σε διεθνείς οργανισμούς. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν ζητούνται ή καταγράφονται κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους».

Έτσι, δεν συλλέγονται στοιχεία που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. θρησκευτικές, πολιτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συνδικαλιστική δράση, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλική ζωή ή γενετήσιο προσανατολισμό, ζητήματα υγείας). Για την άντληση στατιστικής πληροφορίας σχετικής με τέτοια ζητήματα, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες και στοχευμένες ad hoc έρευνες, που λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά από κοινωνικές παραμέτρους (π.χ. τρόπος προσέγγισης των ερευνώμενων, σχεδιασμός ερωτήσεων, μεθοδολογία υλοποίησης) και απαιτούν συνεργασία εξειδικευμένων απογραφέων και επιστημόνων οι οποίοι έχουν για κάθε περίπτωση τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία για την προσέγγιση του συγκεκριμένου πληθυσμού. Και βασικό στοιχείο είναι πως τα ερωτήματα που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο της απογραφής πληθυσμού προβλέπονται ρητά από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Για τους παλαιότερους, η ΕΛΣΤΑΤ θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε η καταγραφή του de facto πληθυσμού, του πληθυσμού δηλαδή που εντοπιζόταν μία συγκεκριμένη ημέρα στη γεωγραφική επικράτεια, ανεξαρτήτως εάν έμενε μόνιμα στη χώρα ή βρισκόταν προσωρινά σε αυτήν π.χ. για λόγους τουρισμού ή αναψυχής κ.λπ. Στην περίπτωση του de facto πληθυσμού, τα άτομα απογράφονταν οπουδήποτε τους εντόπιζε ο απογραφέας, π.χ. σε ένα καράβι/αεροπλάνο, στο σπίτι ενός φίλου, σε ένα ξενοδοχείο κ.ά. Πλέον τα πράγματα εξελίχθηκαν και ο πληθυσμός της χώρας απογράφεται σύμφωνα με τη μόνιμη ή τη συνήθη κατοικία του.


Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα !!!
Αποτελέσματα, πρόγραμμα και βαθμολογία από...
  www.panseraikos.gr

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr