ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ: ΚΥΔΩΝΙ
ΚΥΔΩΝΙ: ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
κ. ΠΑΛΑΙΟΜΗΧΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
κ. ΠΑΛΑΙΟΜΗΧΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα κυδώνια και τα τρίβω με το ρεντέ (τρίφτη) κινώντας το κυδώνι πάνω κάτω για να είναι οι λωρίδες μεγάλες. Τα κυδώνια που καθαρίζω τα βάζω στο νερό για να μη μαυρίσουν.
Αφού τελειώσω όλα τα κυδώνια ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω 2 ποτήρια νερό με ένα κιλό ζάχαρη και το βράζω για 10΄ με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Αφού ετοιμάσω το σιρόπι και το βράσω, στραγγίζω το κυδώνι μέσα από την κατσαρόλα με το νερό που το είχα βάλει, χωρίς να το κάνω ιδιαίτερο στράγγισμα και το ρίχνω μέσα στο σιρόπι. Ξανακλείνω την κατσαρόλα για 5΄. Μετά το πεντάλεπτο ανοίγω το καπάκι και συνεχίζω το βράσιμο. Όταν δέσει το γλυκό ρίχνω μισό λεμόνι ή λίγα σπυράκια λεμόν τουζού.
ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να μη ζαχαριάσει το γλυκό μου λίγο πριν το τέλος του βρασίματος ρίχνω μια κουταλιά γλυκόζη για να μη ζαχαριάσει.