ΑΘΗΝΑ ΤΕΡΖΑΚΗ - ΤΥΧΑΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΥΛΙΧΤΗΚΕ ΧΘΕΣ

κ. ΑΘΗΝΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
Χθες γύρω στις 6 το απόγευμα δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από ένα κύριο από την Κύπρο που η πρώτη του ερώτηση ήταν αν είχε πάρει τηλέφωνο στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Του το επιβεβαιώσαμε για αρχή και στη συνέχεια μας είπε πως ζητούσε την κ. Αθηνά Τερζάκη από την Τερπνή. Οι αναρτήσεις που συχνά πυκνά κάνουμε για την κ. Αθηνά με αφορμή τις συνταγές της, έδωσαν το έναυσμα να επικοινωνήσει μαζί μας ο Κύπριος φίλος, ο Ανδρέας όπως μάθαμε αργότερα το όνομά του, για να λάβει κάποιες πληροφορίες. Ρώτησε αν ήταν ο σύζυγός της κ.Αθηνάς ο Θωμάς Τερζάκης και αφού βεβαιώθηκε πως είναι το σωστό πρόσωπο που ψάχνει και έχει βρει επιτέλους αυτή την Αθηνά που χρόνια αναζητούσαν, μας εξήγησε πως το 1974 όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο η κ. Αθηνά είχε προσφέρει καταλυτική και ανεκτίμητη βοήθεια στην οικογένειά τους. Μετά τις σύντομες επεξηγήσεις που μας δόθηκαν προτιμήσαμε να δώσουμε το τηλέφωνο της κ. Αθηνάς ώστε να επικοινωνήσουν, κάτι που ήθελαν πάρα πολύ. Ο Ανδρέας που μιλήσαμε έπαιρνε εκ μέρους μια κύπριας κυρίας, που ήταν κοντινό συγγενικό του πρόσωπο. Όπως μάθαμε αργότερα από την κ. Αθηνά μίλησαν και μάλιστα αντάλλαξαν πολύ συγκινητικούς διαλόγους μια και είχαν χαθεί τα τελευταία 15 χρόνια και είχαν ζητήσει οι Κύπριοι φίλοι από την εκπομπή "Πάμε Πακέτο" να την αναζητήσει γιατί είχαν χάσει τις διευθύνσεις της.


Να σας πούμε όμως την αρχή αυτής της ιστορίας για να καταλάβετε ακριβώς τι συνέβη. 
ΚΥΠΡΟΣ
Μετά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου πολλοί Κύπριοι βρέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους ταλαιπωρημένοι, κατατρεγμένοι, διωγμένοι, χωρίς ουσιαστικά τίποτα. Σε αυτή τη μοίρα, σε πολύ δύσκολη θέση βρέθηκε και μια νέα κοπέλα η κ. Χριστοδούλου Σούλα, αρραβωνιασμένη από την Κατωκοπιά. Σύντομα παντρεύτηκε και απέκτησε 3 παιδιά, μη έχοντας όμως δυνατότητα να τα προσφέρει πολλά πράγματα στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο. Η κ. Αθηνά Τερζάκη, νεαρή κοπέλα, ελεύθερη τότε, ακούγοντας την κλήση για βοήθεια  για την Κύπρο άρχισε να στέλνει δέματα με διάφορα πράγματα για να βοηθήσει τους Κύπριους που είχαν ανάγκη. Κάποια από τα πράγματα που είχαν τα δέματα και διανέμονταν στις οικογένειες έφτασαν στην οικογένεια από την Πάφο με τα 3 παιδιά. Είδαν τη διεύθυνση της κ. Αθηνάς στο δέμα και στις ετικέτες των ρούχων που ήταν γραμμένη και ξεκίνησαν την επικοινωνία μαζί της. Η κ. Αθηνά συνέχισε να βοηθά την οικογένεια για αρκετό διάστημα, μέχρι που ορθοπόδησαν. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια τα δέματα ψάχνονταν εξονυχιστικά και ρωτούνταν η κ. Αθηνά από τις αρχές, πού στέλνει τόσα δέματα και ποιο είναι το περιεχόμενό τους. Τα χρόνια πέρασαν. Πριν από 15 χρόνια ενώ η κ. Αθηνά είχε ήδη από χρόνια παντρευτεί και είχε αποκτήσει και αυτή 2 κόρες χάθηκε η επαφή με τους φίλους από την Κύπρο. Χάθηκε η επικοινωνία.  Εδώ και μεγάλο διάστημα, για χρόνια οι Κύπριοι φίλοι που ζουν πια στη Λευκωσία άρχισαν να ψάχνουν την κ. Αθηνά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα απευθύνθηκαν όπως είπαμε και στην εκπομπή "Πάμε Πακέτο", αλλά προς μεγάλη τους χαρά αφού επιτέλους τη βρήκαν μετά τη χθεσινή επικοινωνία, το ματαίωσαν το "πακέτο" της αναζήτησης. Πολύ θα ήθελαν να βρεθούν και από κοντά και εμείς ολόψυχα τους το ευχόμαστε.
Τι όμορφες ιστορίες γράφει η ζωή και πόσο γλυκά και τρυφερά μας τα διηγήθηκε η κ. Αθηνά, έχοντας τόσες αναμνήσεις από 38 χρόνια πριν, όταν νεαρή κοπέλα ένοιωσε την ανάγκη να βοηθήσει τους αδελφούς Ελληνοκύπριους. Αυτή η κίνηση και η χειρονομία της κ. Αθηνάς αλλά και τόσων άλλων φυσικά Ελλήνων που είχαν ευαισθητοποιηθεί πριν 40 σχεδόν χρόνια, πόσο μεγάλη ανακούφιση πρόσφεραν στους Κύπριους φίλους ώστε να  νοιώθουν ευεργετημένοι για μια ζωή και ότι με αυτό τον τρόπο ανακουφίστηκαν οι ζωές οι δικές τους και των παιδιών τους. Από εμάς μόνο ικανοποίηση και πολλά συγχαρητήρια στην κ. Αθηνά Τερζάκη, γιατί κράτησε μυστική αυτή της τη χειρονομία ανθρωπιάς τόσα χρόνια και αν δεν γινόταν στον Πολιτιστικό αυτό το χθεσινό τηλέφωνο από την Κύπρο ίσως να μη το μαθαίναμε και ποτέ.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr