ΚΟΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ
Απ' ότι γνωρίζουμε φέτος η ημερομηνία του Πάσχα είναι κοινή για όλα τα γνωστά δόγματα, χριστιανικό, Καθολικό και Προτεσταντικό.
Ας πούμε όμως για το Πάσχα Ορθοδόξων και καθολικών.Φέτος θα γιορτάσουμε κοινό Πάσχα με τους Καθολικούς και μάλιστα στις 24 Απριλίου 2011, κάτι που καταρρίπτει αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος ότι δηλαδή κοινό Πάσχα έχουν οι Ορθόδοξοι με τους Καθολικούς κάθε τέσσερα χρόνια και σε δίσεκτα χρόνια.
Η ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, το πέρασμά τους από την Ερυθρά θάλασσα και δύο αστρονομικά φαινόμενα καθορίζουν τον κοινό εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού για ορθοδόξους, ρωμαιοκαθολικούς, προτεστάντες, παλαιοκαθολικούς, μονοφυσίτες, αρχαίους ανατολικούς και παλαιοημερολογίτες. Εφέτος οι χριστιανοί είχαν έναν ακόμη κοινό εορτασμό του Πάσχα, τον δεύτερο του 21ου αιώνα. Οσο όμως ο κόσμος θα περνά από τον έναν αιώνα στον άλλον οι κοινοί εορτασμοί θα μειώνονται. Ετσι, σύμφωνα με τους μελετητές, με τα σημερινά δεδομένα κοινούς εορτασμούς έχουμε:
* Τον 21ο αιώνα 31 φορές. Αρχής γενομένης από τα έτη 2004, 2007, 2010, 2011, 2014, 2017.
* Τον 22ο αιώνα 22 φορές.
* Τον 23ο αιώνα 19 φορές.
* Τον 24ο αιώνα 18 φορές και
* Τον 25ο αιώνα 10 φορές.
Ως και το 1582 ο εορτασμός του Πάσχα ήταν κοινός, όμως η αλλαγή του ημερολογίου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανέτρεψε τα ως εκείνη τη στιγμή δεδομένα. Και οι ελληνόφωνοι ορθόδοξοι, που υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο μόλις στις αρχές του περασμένου αιώνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι διαιρέσεις, αποφάσισαν ο εορτασμός του Πάσχα να γίνεται με βάση τα όσα όριζε το παλαιό ημερολόγιο.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 352 μ.Χ. το χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Αν η πανσέληνος γίνει Κυριακή τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επομένη Κυριακή.