ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στον δικτυότοπο http://www.blurb.com/b/9233447-politics-and-war-victims-the…, διατίθεται το βιβλίο «Πολιτική και Θύματα Πολέμου-μια αναφορά στην Έκθεση Κάρνεγκι για τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913)». Είναι γραμμένο στα ελληνικά (Α-μέρος) και στα αγγλικά (Β-Μέρος), ώστε να είναι προσιτό και σε όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού. Το Γ-Μέρος, περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα της «Έκθεσης» και είναι γραμμένο ταυτόχρονα (αντικριστά) σε αγγλικά και ελληνικά.
Παρατίθεται κατωτέρω η κατακλείδα (σελ. 69) του Α’ Μέρους (επίκαιρη λόγω των ημερών):
«Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι πολύ καλές. Στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης, Βούλγαροι πολίτες επισκέπτονται τις ακρογιαλιές της Ελληνικής Μακεδονίας («του Αιγαίου»), τις απολαμβάνουν, αγοράζουν οικόπεδα και σπίτια. Επίσης, Έλληνες ανοίγουν επιχειρήσεις στη Βουλγαρική Μακεδονία («του Πιρίν») ή πηγαίνουν για ψώνια και αναψυχή. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι, μετά από αυτή την προσέγγιση των δύο λαών, δεν θα χρειασθεί να χυθεί άλλο αίμα στην πολύπαθη Μακεδονία!
Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται σε μια εποχή που συζητείται μια «συμφωνία» με ...άλλη μια «Μακεδονία» στη βόρεια κοιλάδα του Βαρδάρη. Οι Βούλγαροι την αναγνώρισαν από την πρώτη μέρα ως κράτος, όχι όμως ως έθνος. Δεν αναγνώρισαν ούτε «μακεδονική ταυτότητα» ούτε «μακεδονική γλώσσα». Πιο λιανά, την θεωρούν σαν δεύτερο Βουλγαρικό κράτος. Στην Ελλάδα συζητάμε αν το Κοινοβούλιό μας επικυρώσει ή όχι ένα προσύμφωνο, τη λεγόμενη «συμφωνία των Πρεσπών». Όπως και να την πούμε, ένα είναι το ουσιώδες: Ότι αναγνωρίζεται στους βορειοβαρδαρίτες, υπό τύπον μονοπωλίου, «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα», κάτι που δεν τους χάρισε ούτε η αδερφή (ή μητέρα) Βουλγαρία. Μα, «όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου» τους αναγνωρίζουν «με το συνταγματικό τους όνομα», λένε οι υπέρμαχοι των «Πρεσπών». Έτσι ακριβώς είναι. Τους διαφεύγει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Μέχρι σήμερα, «το μάρμαρο» το πλήρωσαν οι Βαλκάνιοι. Αυτοί θα το ξαναπληρώσουν αν χρειαστεί. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να χρειαστεί: Οι μεγάλοι του κόσμου διατηρούν στο ακέραιο το «δικαίωμά τους» να θυμούνται και να ξεθάβουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εδώ, θυμήθηκαν και ξέθαψαν μια ...απλή «Έκθεση Κάρνεγκι» μετά από 80 ή 100 χρόνια. Θα τους διαφύγουν τέτοιες «λεπτομέρειες» από κοτζάμ «συμφωνία των Πρεσπών»;
Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί επεμβαίνουν «σωτήρια», όταν και όπως συμφέρει στους μεγάλους «παίχτες». Όταν το 1974 απειλήθηκε Ελληνο-Τουρκικός πόλεμος, εξαιτίας των γνωστών γεγονότων στην Κύπρο, εδηλώθη ...αρμοδίως ότι «η συμμαχία» δεν επεμβαίνει σε συρράξεις μεταξύ των μελών της!
Ας ελπίσουμε πως, ό,τι πρόβλημα και αν προκύψει, οι Βαλκάνιοι θα το λύσουμε μόνοι και ειρηνικά, χωρίς την επέμβαση κανενός τρίτου»
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr