Γιατί να γίνει χόμπυ σου ο παραδοσιακός ελληνικός χορός ;


Τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου, καταπολεμάς το άγχος, γυμνάζεις το σώμα σου… κι όλα αυτά με ένα χορό!
Κάποιος που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, ιδιαίτερα οι νεώτεροι, τους βρίσκει εντελώς ξεπερασμένους, και ίσως λίγο παλαιικούς. Όμως, τι έχουν να ζηλέψουν από άλλα είδη χορού!
Αυτοί που έχουν δώσει μία ευκαιρία σε χορούς όπως Τσάμικο, Μπάλο ή Πεντοζάλη, αυτοί που έχουν τραγουδήσει μελωδίες πολλών τραγουδιών, αυτοί που έχουν δοκιμάσει παραδοσιακές φορεσιές, μιλούν για μια ενασχόληση που εκτός τη σωματική και ψυχική ευεξία και την κοινωνικοποίηση που σου προσφέρει απλόχερα, σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις πολιτισμικά στοιχεία και τοπικές κουλτούρες περιοχών.
Οφέλη με την ενασχόληση παραδοσιακού ελληνικού χορού:
  • Ψυχική ευεξία: Η συμμετοχή σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς αποτελεί έναν τρόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Όταν κάποιος μπαίνει σε έναν κύκλο χορού και πιάνεται με το διπλανό του, σε συνδυασμό με το ότι προσπαθεί να μάθει καινούριες κινήσεις και να συντονιστεί με τους συγχορευτές του, αδειάζει το μυαλό του από τα προβλήματα της καθημερινότητας και φεύγει “άλλος άνθρωπος”. Βέβαια, μέσα από το χορό αποκτούμε και την αυτοπεποίθηση, καθώς με τον χορό απελευθερώνουμε την ενέργεια και την ένταση του σώματος, όπως και τα συναισθήματά μας.
  • Κοινωνικοποίηση: Ο χορός είναι μια σχετικά προσιτή δραστηριότητα που σου προσφέρει εκτός από ατομικά και ομαδικά οφέλη. Βοηθά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του πνεύματος της συλλογικής δημιουργίας, της επικοινωνίας αλλά και στην απομάκρυνση ξένων στοιχείων που πλήττουν την κοινωνία μας. Έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία του ατόμου, στην κοινωνική στάση του και στη δημιουργική ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Εξάλλου, οι κυκλικοί χοροί μας ενώνουν με την υπόλοιπη ομάδα και μας μαθαίνουν πώς να παρατηρούμε και πώς να προσέχουμε τους ανθρώπους με τους οποίου χορεύουμε.
  • Σωματική ευεξία: Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί μπορούν να σου χαρίσουν καρδιακά οφέλη ίδια με τα προγράμματα της Ζούμπα ή του λάτιν. Όσο και αν φαίνονται απλοί και καθόλου κουραστικοί, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυμνάσει κανείς ολόκληρο το σώμα του. Με φυσική προσπάθεια, ο χορός θέτει σε λειτουργία τον μεγαλύτερο αριθμό των μυών, συμβάλει στην αύξηση της απώλειας θερμίδων επιδρώντας σημαντικά στην αλλαγή του μεταβολισμού. Ακόμα θετική επίδραση έχει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, της λειτουργίας της καρδιάς και της αναπνοής.
  • Τοπική κουλτούρα και ιστορία:  Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εκτιμήσεις πολιτιστικά στοιχεία για τα οποία έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι. Μέσα από όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνουν μας κάνουν να κατανοούμε ευκολότερα την τοπική κουλτούρα  και την ιστορία. Ο κάθε χορός έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και πολύ συχνά εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό.

  • «Η σούστα στην Κρήτη, όπως και ο μπάλος στα νησιά βοηθούσαν τους νέους να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους και να φλερτάρουν, ενώ χοροί όπως η «Μακρινίτσα» από τη Νάουσα θυμίζουν τις αυτοκτονίες γυναικών ανά την επικράτεια για να μην πέσουν στα χέρια κατακτητών».
    Μάθε να δίνεις ζωή στα χρόνια σου και όχι μόνο χρόνια στη ζωή σου!
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr