Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Χαρουπόμελο

Παρασκευή Χαρουπόμελου

                                              

Χαρουπόμελο -κυπριακό προϊόν

Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό και συνάμα εύγεστο προϊόν το οποίο περιέχει σίδηρο , φωσφόρο κάλιο μαγνήσιο ιχνοστοιχεία , βιταμίνες Α και D , σύμπλεγμα βιταμίνης Β , αλλά και ασβέστιο τριπλάσιο μάλιστα από το γάλα. 


Παρασκευή Χαρουπόμελου
1.     Σε ένα πιθάρι με νερό τοποθετούνται αλεσμένα χαρούπια, τα οποία πρέπει να φουσκώσουν στο νερό.
2.     Αφού φουσκώσουν στο νερό μπαίνουν σε καλάθια για να δώσουν το χυμό τους.
3.     Ο χυμός μαζεύεται σε μεγάλο χάλκινο σκεύος ΄΄χαρτζί΄΄ και ακολούθως μεταφέρεται στο καζάνι.
4.     Στο καζάνι πρέπει να βράσει ο χυμός μέχρι αν εξατμιστεί το νερό και να αφήσει το χαρουπόμελο.
5.     Αφού κρυώσει εμφιαλώνεται σε μπουκάλια για να πωληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: