Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Μπομπονιέρες και η ιστορία τους

bombonieraΟι μπομπονιέρες αποτελούν το γλυκό ενθύμιο και το πιο χαρακτηριστικό δώρο που κρατούν οι καλεσμένοι για να έχουν να θυμούνται τις όμορφες στιγμές που έζησαν σε έναν γάμο ή μίαβάπτιση. Ποια είναι όμως η ιστορία τους και πως εξελίχθηκε το συγκεκριμένο έθιμο στο πέρασμα των χρόνων;
Ο όρος «μπομπονιέρα» έχεις τις ρίζες του στην Γαλλική λέξη «bon bon» που σημαίνει καραμέλα. Η μπομπονιέρα σίγουρα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό και έθιμο της σημερινής εποχής. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποτελεί μια Ελληνική και Ιταλική παράδοση που έχει διαδοθεί ανά τον κόσμο. Το αμύγδαλο εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γάμους και
βαπτίσεις ως ένα σύμβολο ευημερίας από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Επίσης, το έθιμο έχει τις ρίζες του και στην αρχαία Ελλάδα, όπου προσέφεραν στους καλεσμένους αμύγδαλα και καρύδια ανακατεμένα με μέλι.
Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, η μπομπονιέρα αρκετούς αιώνες πίσω στο παρελθόν προσφερόταν σαν δώρο από τον βασιλιά Λουδοβίκου προς τους επίτιμους καλεσμένους του. Ένα τέτοιου είδους δώρο συνηθίζονταν στις γαμήλιες τελετές της υψηλής κοινωνίας και των ευγενών της Ευρώπης εκείνης της εποχής, κυρίως όμως σε χώρες όπως η Γαλλίας και η Ιταλία όπου και υπήρχε η οικονομική άνεση για την προσφορά δώρων. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν μικρά περίτεχνα κουτιά φτιαγμένα από πορσελάνη ή και χρυσό και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους. Τα πολυτελή κουτάκια περιείχαν μέσα ζαχαρωτά και καραμέλες, σε εποχές που αξίζει να σημειωθεί πως η ζάχαρη ήταν τόσο πολύ ακριβή όσο σχεδόν και τα υλικά του κουτιού που ήταν μέσα.
Υλικά για μπομπονιέρεςΣτην πάροδο του χρόνου και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων γάμου πρόσφεραν γλυκά με καρύδια, μέλι ή και γλυκά του κουταλιού με συμβολισμό την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα. Μετά την εισαγωγή του ζαχαροκάλαμου στις κουζίνες της Ευρώπης κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα, τα αμύγδαλα απέκτησαν σταδιακά την μορφή που έχουν σήμερα με τα λεπτά στρώματα ζάχαρης που τα περιβάλουν. Ο συνδυασμός του αμύγδαλου με τη ζάχαρη έφερε τα κουφέτα τα οποία και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκαν ως το παραδοσιακό περιεχόμενο σε μια μπομπονιέρα. Η εκδοχή της μπομπονιέρας με το ύφασμα και δαντέλα έκανε την εμφάνιση της αρχικά στην Αγγλία.
Στη σημερινή εποχή η μπομπονιέρα αποτελεί ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό και συστατικό σε κοινωνικές εκδηλώσεις γάμου ή βάπτισης. Πλέον, ένα ολόκληρο αμύγδαλο βρίσκεται ανάμεσα σε στρώσεις ζάχαρης, ένας συνδυασμός πικρής και γλυκιάς γεύσης με την γλυκιά βέβαια συμβολικά να υπερισχύει για έναν γάμο που θα έχει γεμάτο χαρές και πολλά γλυκά.
Υλικά γαι κατασκευή μπομπονιέρωνΚάθε μπομπονιέρα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5 κουφέτα τα οποία και συμβολίζουν την Ευτυχία, Υγεία, Αφθονία, Μακροζωία και Γονιμότητα. Σίγουρα ο αριθμός τους όμως θα πρέπει να είναι μονός κάτι που συμβολίζει σε έναν γάμο την ένωση των δυο σε ένα σώμα και την Αγία Τριάδα. Το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύει τις ευτυχισμένες μέρες που θα μοιραστεί το νεόνυμφο ζευγάρι, η γλυκιά γεύση τη ζωή που τους περιμένει και το αμύγδαλο τη γονιμότητα και τους γερούς διαδόχους που θα αποκτήσει.
Οι επιλογές σε υλικά, χρώματα και κουφέτα είναι αμέτρητες και αναμφίβολα υπάρχει μια μπομπονιέρα ιδανική για κάθε νύφη! Σήμερα, οι μπομπονιέρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις γαμήλιες τελετές αλλά και σε βαπτίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να δίνουν μπομπονιέρες που ταιριάζουν με το θέμα του γάμου τους ή τον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Στην Ιταλία δίνουν παραδοσιακές μπομπονιέρες με σοκολατένια ή κλασικά κουφέτα. Αντίστοιχα στην Ισπανία οι καλεσμένοι λαμβάνουν πιο προσωπικά δώρα όπως πούρα για τους άντρες ή μικρά κοσμήματα για τις γυναίκες. Στη Ρωσία οι μπομπονιέρες είναι μικρές εικόνες ή κεριά, στην Ινδία οι καλεσμένοι παίρνουν μικροσκοπικούς ελέφαντες που φέρνουν καλή τύχη σε έναν γάμο ενώ τέλος στην Ιρλανδία συνήθως προσφέρονται σαν μπομπονιέρες μικρά κουδουνάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: