ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΔΗΣ
26 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο γιορτάζει το χωριό Ξυλότρο-Αγία Παρασκευή, και η ομώνυμη εκκλησία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπάκα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας ήταν αφιερωμένη και στην Αγία Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωμαία Αθληφόρος και Μεγαλομάρτυς Αγία τιμώνταν ιδιαίτερα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Το 1950 το Ξυλότρο μετονομάστηκε σε Αγία Παρασκευή (ενώ όλα τα χωριά της περιοχής Νιγρίτας-και όχι μόνο- είχαν πάρει τα νέα τους ονόματα από το 1924).
Όπως αναφέρει ο φιλόλογος-ιστορικός Πέτρος Βλαχάκος, στα τουρκικά αρχεία αναφέρεται το Ξυλότρο (ως «Ξηρά Λουτρά») γύρω στο 1455. Κατά πάσαν πιθανότητα οι απαρχές του οικισμού βρίσκονται αρκετά πιο πίσω: Το επώνυμο Φραντζανάς, ένα από τα πιο παλιά και πιο συχνά του χωριού, παραπέμπει στη Φράντζα και στη Φραγκοκρατία (1204).
Οι παλιότεροι έλεγαν ότι η ονομασία «το Ξυλότρο» (ή «το Ξυλότρος» ) προέρχεται από λουτρά που υπήρχαν στη θέση της εκκλησίας και τα οποία ξεράθηκαν, για να εμφανιστούν και πάλι στο σημερινό χωριό Θερμά, αντιδιαμετρικά προς τη Νιγρίτα. Δεν πρέπει να ξενίζει η γραφή «Ξυλότρο» αντί Ξηλότρο (από το Ξηρό Λουτρό), αφού στην τουρκοκρατία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι θεωρούμενοι ως εγγράμματοι ήξεραν απλώς κάποια κολυβογράμματα, για στοιχειώδη ανάγνωση και γραφή. Πάντως, σε έγγραφο της επιθεώρησης Δημοτικών Σχολείων του 1915, εμφανίζεται η γραφή «Ξηρόλουτρον» (σύμφωνα με ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε σε ένα από τα δύο επιστημονικά συνέδρια που έγιναν, πριν κάποια χρόνια, στη Νιγρίτα).
Τέλος, από παλιά οι σλαβόφωνοι αποκαλούσαν το χωριό Σούχα-Μπάνια, που σημαίνει επίσης Ξηρό Λουτρό!
Όπως και νάχουν τα πράγματα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους/ες, με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Παρασκευής!
(Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από παλαιότερες αναρτήσεις του Teo Frantzana).


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr