Το έθιμο της Χελιδόνας αναβίωσε στον Ετήσιο χορό του συλλόγου Απόδημων Νικοκλειανών-video

Υπέροχο άρθρο και βίντεο για τη χελιδόνα μας έστειλε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του Συλλόγου Απόδημων Νικοκλειανών, κ. Βασίλης Ουρδούδης.

Το έθιμο της χελιδόνας αναβίωσε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Απόδημων Νικοκλειανών, ένα αρχαίο έθιμο όπου τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Κρατώντας το Στο χωριό μας τα τραγούδια για την χελιδόνα ήταν τα εξής:
ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στο χωριό και τραγουδούσαν τη "χελιδόνα". Ο κόσμος τους έδινε διάφορα κεράσματα. Με αυτό τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, το κουνούσαν και τραγουδούσαν τα "χελιδονίσματα". Η "χελιδόνα" είναι μια κατασκευή ξύλινη στολισμένη με άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Στο πάνω μέρος έχει ένα μικρό ξύλινο χελιδονάκι, που μπορεί να γυρνά γύρω - γύρω. Όταν η "χελιδόνα" γυρίζει, οι κορδέλες, που είναι στερεωμένες πάνω στο χελιδονάκι, πέφτουν μέσα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να έχει "μπερεκέτια", δηλαδή, να του πάει καλά η νέα σοδειά. Αυτός για αντάλλαγμα, τους έδινε αυγά.

Σήμερα μια σήμερα  δυό
σήμερα τρεις και πέντε
σήμερα έβαλαν βουλή
οι άνομοι εβραίοι
οι άνομοι και τα σκυλιά
κι οι τρισκαταρακαμένοι
για να σταυρώσουν του Χριστό
τον πάντων Βασιλέα

Χελιδόνα έρχεται
μέσα απ  το μισίρι
κάθισε και λάλησε
και γλυκοκελαίδησε
Μάρτη Μάρτη φοβερέ
και Απρίλη δροσερέ
λιώσαν τα χιόνια λιώσανε
και πάλι ανταμώσαμε



Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr