Από την Ευρυτανία στο Βιλαέτι Προύσης-Εκδήλωση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες

Η πρόεδ. του Πολιτιστικού Δράμαλη Γεωργία
με τον πατέρα Αθανάσιο Σιαμάκη και
 αγαπημένους φίλους της Τερπνής
ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Tην Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Βαθυλάκκου με κεντρικό θέμα της εκδήλωσης "Από την Ευρυτανία στο βιλαέτι Προύσης", Τσεσνεΐρ, Τσάμλιτζα, Τσιαμπάζ και Γιαλή-Τσιφλίκ, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών Βαθυλάκκου.  H επαφή των δύο συλλόγων έγινε λόγω της ανάλογης εκδήλωσης και του μεγάλου αφιερώματος στους Μικρασιάτες της Τερπνής που έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβρη του 2012, όταν γιορτάσαμε τα Ελευθέρια της Τερπνής από τους Τούρκους. (1912-2012). Στη Βισαλτία Μικρασιάτες από τα προαναφερθέντα χωριά της Μ. Ασίας εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Τερπνή, αλλά και στη Νιγρίτα, Πατρίκι, Νικόκλεια, Δημητρίτσι και γενικότερα στο νομό μας στις περιοχές της πόλης των Σερρών, της Ηράκλειας και Καμαρωτού κατά πλειοψηφία και μεμονωμένα λιγότερες οικογένειες σε άλλα χωριά.

Μένοντας όμως στην εκδήλωση του Βαθυλάκκου Θεσσαλονίκης να σας πούμε ότι υπέροχοι επιστήμονες έδωσαν ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για τους Μικρασιάτες 
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ
ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
που ήλθαν στις περιοχές μας. Μεταξύ των ομιλητών ο διακεκριμένος, Μικρασιάτης Τερπνιώτης δρ  Σιαμάκης Κωνσταντίνος (φιλόλογος, δρ θεολογίας, συγγραφέας) που γήτευσε και συγκίνησε τους θεατές με τις πληροφορίες που έδωσε για τις χαμένες και νέες πατρίδες. Ακόμη εξαιρετικοί ήταν και οι άλλοι τρεις ομιλητές: Αθανασιάς Γεώργιος (λαογράφος, συγγραφέας), Κοτζαερίδης Γεώργιος (μελετητής περιοχής Προύσης, συγγραφέας), Ελευθερίου Παναγιώτης (θεολόγος, ερευνητής Μικρασιατικής ιστορίας και λαογραφίας). 
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το γλέντι κράτησε έως αργά, με τη συμμετοχή τριών ορχηστρών που διασκέδασαν τους θεατές.

Να συγχαρούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθυλάκκου και κυρίως την ψυχή της εκδήλωσης το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Βαγγέλη Παπάζογλου για την πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης και την πρόσκληση.






Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr