Συνωστισμός αριστούχων στα ΑΕΙ


Χιλιάδες αριστούχοι δεν θα καταφέρουν φέτος να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους καθώς οι βάσεις εισαγωγής έχουν ανέβει σημαντικά...

Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια, αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά, ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας.

Το προηγούμενο έτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το 2012 στις 27 Αυγούστου , το 2011 στις 29 Αυγούστου και το 2010 στις 25 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, να φέρει σφαγή μεταξύ χιλιάδων αριστούχων, καθώς εξαιτίας της αύξησης κατά 40% φέτος του αριθμού των αριστούχων τα μόρια εισαγωγής στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές αναμένεται να εκτιναχθούν και κατά συνέπεια να αποκλείσουν ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην τεχνολογική κατεύθυνση, ενώ συνολικά ο αριθμός των υποψήφιων που πήραν βαθμολογία από 18 ως 20, άριστα δηλαδή, είναι φέτος σχεδόν 7.500 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η αύξηση του ποσοστού των αριστούχων στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης φτάνει ως και το 50%.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η αδιοριστία των δασκάλων και των νηπιαγωγών φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την άνοδο των εν λόγω τμημάτων στα οποία αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις Νομικές Σχολές η οποία θα κυμανθεί στα 100-250 μόρια. Τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να ψηλώσουν ελαφρά τη βάση εισαγωγής τους ενώ μικρή άνοδο της τάξης των 100 μορίων περιμένουν οι ειδικοί στα τμήματα Φιλολογίας και τα Ιστορικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής όλων των πόλεων ενώ πιθανόν είναι η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη να διαμορφώσει τη βάση της πάνω από τα 18.500 μόρια. Άνοδος της τάξης των 500 μορίων εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ φαίνεται ότι και στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε αύξηση των βάσεων. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όπως έχει γράψει το news.gr τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr