Όλες οι απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Μια εβδομάδα μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες –συνολικά 6,15 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περισσότερα από 40.000 νομικά πρόσωπα- εξακολουθούν να έχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς θα πληρώσουν τον μαζικό φόρο ακινήτων. Σε ποια ερωτήματα ...μπορούν να δοθούν απαντήσεις σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών;

 
1. Πότε θα πρέπει να πληρώσουμε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ;
Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου, ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν θα παραταθεί και η προθεσμία για την αποπληρωμή του φόρου. Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει αλλαγή νόμου, η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε τέσσερις δόσεις εκ των οποίων η μία διπλή. Το ευνοϊκό σενάριο για τους φορολογούμενους, προβλέπει ότι θα αλλάξει ο νόμος και θα δοθεί δυνατότητα ο φόρος να αποπληρωθεί σε έξι δόσεις. Έτσι, θα φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
 
2. Η βεβαίωση πληρωμής που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο θα ισχύσει;
Λογικά θα εκδοθεί καινούργια βεβαίωση για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς από τη στιγμή που αναβλήθηκε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, οι υφιστάμενες βεβαιώσεις δεν λένε την …αλήθεια.
 
3. Για ποια ακίνητα θα διορθωθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου;
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4000 οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου.
 
4. Ποια θα είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού;
Σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις Χαρδούβελη, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Τι συνέβη πέρυσι; Σε 457 περιοχές της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης που καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ενώ σε άλλες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των Δ.Ο.Υ.
 
5. Ευνοεί αυτή η αλλαγή τους ιδιοκτήτες;
Ναι καθώς με βάση τον νόμο του ΕΝΦΙΑ, οι φόροι στα ακίνητα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, προσδιορίστηκαν με βάση τη χαμηλότερη τιμή του δήμου ή της περιφέρειας, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή του αντικειμενικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές του αντικειμενικού συστήματος, ήταν ακόμη και 10πλάσιες σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013.
 
6. Πρέπει να τυπώσουμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη αναρτηθεί ή θα αλλάξει ούτως ή άλλως;
Θα πρέπει να πάρετε στα χέρια σας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τα στοιχεία των ακινήτων σας βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο. Είναι γεγονός ότι για κάποια ακίνητα θα αλλάξει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, θα πρέπει να εντοπίσετε τυχόν δικά σας λάθη όπως η μη αναγραφή του ορόφου, η εμφάνιση του οικοπέδου στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, η μη αναγραφή των προσόψεων ενός οικοπέδου κλπ. Επίσης, θα πρέπει να διερευνήσετε αν η εφορία έχει αντιμετωπίσει ως μη δηλωθέν κάποιο ακίνητο σας επειδή δεν έχει όλα τα στοιχεία για να υπολογίσει τον φόρο.
 
7. Πώς θα διορθωθούν τα λάθη που θα εντοπίσουμε στο εκκαθαριστικό μας;
Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση του λάθους υπάρχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Διορθώσεις θα γίνονται και μετά τις 30 Νοεμβρίου αλλά αν περάσει το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, η εφορία θα αρχίσει να υπολογίζει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση.
 
8. Ποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται έκπτωσης φόρου;
Τις περιγράφει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ. Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει στο 100% εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
9. Πώς θα αναγνωριστεί η έκπτωση ή η απαλλαγή φόρου;
Θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη γ.γ δημοσίων εσόδων. Αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Με την απόφαση θα καθοριστεί αν θα πρέπει κάποιος να πάει στην εφορία ή όχι προκειμένου να τύχει της έκπτωσης ή της απαλλαγής.
 
10. Φόρος επιβλήθηκε και στις επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτές;
Ο νόμος προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν αναβολή στην πληρωμή του φόρου για τρία χρόνια μέσα στη 10ετία.
 
newsroom naftemporiki.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr