ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ


Το φαινόμενο της σούπερ-Σελήνης αναμέναμε χθες το βράδυ, καθώς το φεγγάρι ήταν κατά 14% πιο κοντά στη Γη και κατά 30% πιο φωτεινό σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους...


Σχεδόν ταυτόχρονα θα σημειωθούν τον Αύγουστο δύο αστρονομικά φαινόμενα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλησιέστερη υπερ-πανσέληνο του έτους και την πιο φωτεινή βροχή διαττόντων αστέρων, που ονομάζονται Περσείδες.

Καθώς τα πεφταστέρια (Περσείδες) θα δίνουν τη δική τους παράσταση στον νυχτερινό ουρανό, με αποκορύφωμα την 12η Αυγούστου, η πανσέληνος της 10ης Αυγούστου ήταν η πιο κοντινή αλλά και η πιο φωτεινή του έτους, δημιουργώντας έτσι ένα ουράνιο υπερθέαμα.

Ετησίως και κατά μέσο όρο εμφανίζονται 4-6 «σούπερ Σελήνες». Η πρώτη υπερ-Πανσέληνος του έτους σημειώθηκε την 1η Ιανουαρίου, η δεύτερη την 31η Ιανουαρίου ενώ, μετά την αυγουστιάτικη, αναμένεται και μία τέταρτη στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη θα είναι με την Πανσέληνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακόμη πιο κοντά θα μας πλησιάσει στις 14 Νοεμβρίου 2016 και θα πρέπει να αναμένουμε έως τις 25 Νοεμβρίου του 2034 για να ξαναδούμε το φεγγάρι τόσο κοντά στη Γη.

Το Reuters εντυπωσιάστηκε τόσο με την εικόνα που παρουσίαζε το φεγγάρι κατά την Πανσέληνο του Ιουλίου, καθώς το φως έλουζε τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που έκανε ειδικό θέμα.

Προκειμένου να θαυμάσουμε το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού, το υπουργείο Πολιτισμού, όπως κάθε χρόνο, διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε αυλές μουσείων και αλλού.

Περίπου 150 χώροι έχουν επιλεγεί, ωστόσο, το ενδεχόμενο αναβολής των εκδηλώσεων είναι ανοιχτό, αφού τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Μουσείων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου αμισθί.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετίχαν στη γιορτή της Πανσελήνου ήταν ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21:00 έως τις 24:00.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr