ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΦΕΓΓΑΡΟΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη
Τη φετινή χρονιά η ΚΑ' ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄και την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της "ελληνικότητας", επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα
των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του "Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου", στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές. Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.
«Επιδίωξή μας, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα, είναι να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον πολιτισμό μας, και, παράλληλα, επειδή όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντική εργασία, να προβάλλουμε τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων που θα είναι ανοιχτοί από τις 21:00 έως τις 24:00 τη βραδιά της Πανσελήνου:
ΑΜΟΡΓΟΣ, Αρχαιολογική Συλλογή. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης».
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ, στο Κάστρο. «Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου.
ΔΕΛΦΟΙ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΙΚΑΡΙΑ, 'Αγιος Κήρυκος, αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου.
ΙΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΚΕΑ, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιέρωμα στον Όδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωσημε τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».Κεράσματα από τους: Γ. Βρέτταρος «ΤοΣτέκι», Δ. Δεμέναγας - Β. Βρεττός «Κορησία» «Φούρνος τη Χώρας», Κ. Μαρούλης «Red Tractor Farm, Αν. Μουζάκης «Αρισταίος», Γ. Παούρης «Η Πιάτσα», Γ.Ποδόγυρος «Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων», Σύλλογος Γυναικών «Η Μελίτη».
ΚΙΜΩΛΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΚΥΘΝΟΣ, Αρχαιολογική Συλλογή. Φωτογραφική έκθεση «Κύθνος. Ίχνη προ-
γόνων». Συνδιοργάνωση με τον ΔήμοΚύθνου.
ΛΕΣΒΟΣ, Πλωμάρι. «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου. Χορηγός: Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη ΑΕ.
ΛΕΣΒΟΣ, Αγιάσος. «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν,θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη τη μαγική αυτή βραδιά. Οργάνωση: Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
ΛΕΣΒΟΣ, Αρχαιολογικός Χώρος Θερμής. Μουσική Εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λέσβου.
ΛΗΜΝΟΣ, Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λήμνου.
ΜΗΛΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές της μουσικής σχολής του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Perpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη.
ΜΥΚΟΝΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημ. Φίννις θα παρουσιάσει το «'Αξιον Εστί». Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου- Ρήνειας και Πολιτιστικός- Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου.
ΝΑΞΟΣ, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων. Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδ. Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
ΠΑΡΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Όδ. Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου.
ΣΑΜΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος.
ΣΑΜΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.
ΣΑΜΟΣ, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου. Μελοποιημένα ποιήματα Οδ. Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου.
ΣΙΦΝΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΣΥΡΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΤΗΝΟΣ, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τήνου.
ΧΙΟΣ, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού. Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.
ΨΑΡΑ, Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ψαρών.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr