10 σπουδαίες προσωπικότητες που ήταν αριστερόχειρες

Του Γιώργου Κόκουβα 
Θεωρήθηκε διαβολικό σημάδι. Αντιμετωπίστηκε ως αρρώστια, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ξύλο και δεμένο χέρι. Έγινε αντικείμενο χλευασμού σε παλαιότερους πολιτισμούς. Και τελικά, χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να αποκατασταθεί η αριστεροχειρία. Διόρθωση: Όχι μόνο να αποκατασταθεί, αλλά και να αποδειχθεί ερευνητικά πως περισσότεροι αριστερόχειρες παρά δεξιόχειρες έχουν IQ άνω του 140, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι. Πέρα από τους αριθμούς βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το διαπιστώσουμε. Όπως για παράδειγμα η αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας Ιστορίας που άλλαξαν το ρου της κουνώντας το… αριστερό δαχτυλάκι τους. Τους παραθέτουμε πιο κάτω, ως φόρο τιμής στην Παγκόσμια Ημέρα Αριστεροχειρίας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 13 Αυγούστου. 

Αριστοτέλης
Για τον σταγειρίτη φιλόσοφο, αλλά και για τους υπόλοιπους της «αρχαίας» συντροφιάς που θα
συναντήσουμε παρακάτω, ενδείξεις μόνο υπάρχουν πως ήταν αριστερόχειρες, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι αμελητέες. Ο Αριστοτέλης απ’ ό,τι φαίνεται, με το αριστερό του χέρι έγραψε όλο αυτόν τον θησαυρό που καθόρισε πολλές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητες από τον τέταρτο π.Χ. αιώνα ως σήμερα. Η πολυμάθειά του μας παρέδωσε πολύτιμες πληροφορίες περί φιλοσοφικών θεμάτων, περί ηθικής, περί αισθητικής, επιστήμης, πολιτικής, τέχνης και μεταφυσικής, τόσες ώστε η περίφημη μεσότητά του να μην αντιστοιχεί στην δική του προσωπικότητα: Η ευφυΐα του σίγουρα θεωρείται… ακραία.  

Μέγας Αλέξανδρος  
Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, σύμφωνα με την γνωστή παροιμία που ταιριάζει γάντι στον μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος μαθήτευσε στο πλευρό του Αριστοτέλη, προτού γίνει ο κορυφαίος στρατηλάτης όλων των εποχών. Ο μαθητής του αριστερόχειρα φιλοσόφου ήταν επίσης αριστερόχειρας, κάτι που δεν τον εμπόδισε με αφετηρία την αρχαία Πέλλα να κατακτήσει ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Το αντίθετο – δείτε εδώ μια μελέτη που υποστηρίζει πως οι πιο αποτελεσματικοί στρατηγοί του κόσμου σκέφτονται με το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους.  

Λεονάρντο Ντα Βίντσι 
Ο μεγαλύτερος… πολυτεχνίτης της Αναγέννησης όχι μόνο έγραφε με το αριστερό, αλλά πήγε αυτή την «ιδιαιτερότητά του» στο επόμενο επίπεδο: Έγραψε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Οι ιστορικοί έχουν αναπτύξει διάφορες θεωρίες για τους λόγους που το έκανε – μία από αυτές μιλά για «γραφή-καθρέφτη», έτσι ώστε τα γραπτά του να διαβάζονται μόνο με την βοήθεια κατόπτρου. Η πιο απλή εξήγηση είναι πως αν έγραφε «συμβατικά» το μελάνι θα του λέρωνε τα χέρια. Όπως και να ‘χει, οι ειδικοί θεωρούν πως η αριστεροχειρία έδωσε έξτρα πόντους στην ήδη αυξημένη ευφυΐα του, βοηθώντας τον να βλέπει τα πράγματα με διαφορετική οπτική γωνία. Δεν ήταν ο μόνος άλλωστε, εκείνη την εποχή: Οι «συνάδελφοί» του, Μιχαήλ Άγγελος και Ραφαήλ κρατούσαν επίσης το επιδέξιο πινέλο τους με το αριστερό τους χέρι.  

Ισαάκ Νεύτωνας 
Είναι πολύ πιθανό το επιστημονικό έργο του Νεύτωνα, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες
συνεισφορές στην παγκόσμια παρακαταθήκη γνώσης, να μην οφείλεται σε ένα μήλο που έπεσε στο κεφάλι του ενώ καθόταν αμέριμνος κάτω από το δέντρο. Το μήλο ήταν απλώς η αφορμή. Το μυαλό του «Sir» περιστρεφόταν ήδη με μεγάλη ταχύτητα (και, παρεμπιπτόντως, με φορά τέτοια ώστε να δίνει ώθηση στην αριστερή του πλευρά), έτοιμο να διατυπώσει τον νόμο της βαρύτητας, τους τρεις κανόνες της κίνησης και όλα εκείνα τα σπουδαία που διδασκόμαστε ακόμη και σήμερα στα σχολεία. 

Κάρολος Δαρβίνος 
Ο βρετανός φυσιοδίφης, όχι μόνο δεν αρνήθηκε την φύση του, αλλά αξιοποίησε την αριστεροχειρία που αυτή του κληροδότησε για να την αντιληφθεί καλύτερα. Κάπως έτσι, με προσεκτική και ενδελεχή παρατήρηση των ειδών και της φύσης, κατέληξε στην πασίγνωστη εξελικτική θεωρία που ανάγκασε την θεοκρατική ως τότε ανθρωπότητα να δοκιμάσει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων και της ίδιας της ταυτότητας μας.  

Άλμπερτ Αϊνστάιν  
Κι αν χρειαζόμασταν ένα κορυφαίο παράδειγμα πολύπλοκης σκέψης και φυσικής ευστροφίας των αριστερόχειρων, να που ο γεννημένος στη Γερμανία φυσικός έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Ο αριστερόχειρας επιστήμονας ανέπτυξε την θεωρία της σχετικότητας και επεσήμανε οπτικές της Φυσικής Επιστήμης που επηρεάζουν το συγκεκριμένο πεδίο ως σήμερα, έχοντας θέση τις βάσεις για την κβαντική φυσική και ένα σωρό άλλες θεωρίες που ο κοινός νους αδυνατεί να καταλάβει. 

Hellen Keller 
Τρανή απόδειξη ότι αυτό που η πλειοψηφία συχνά θεωρεί κακώς νοούμενη ιδιαιτερότητα όχι μόνο δεν εμποδίζει την δράση κάποιου, αλλά την κάνει και πιο αξιοθαύμαστη, η αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια ήταν, εκτός από αριστερόχειρας, τυφλή και κουφή. Παρ’ όλα αυτά, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πήρε πτυχίο, παρ’ ότι δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει, ενώ στην συνέχεια έγινε σύμβολο υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην ψήφο και του εργατικού αγώνα.  

Jimi Hendrix  
Θεωρείται ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, έχοντας αφήσει ιστορία στο μουσικό
στερέωμα, ένδειξη ότι η αριστεροχειρία μπορεί να συνδέεται και με την επιτυχημένη ροπή προς την τέχνη. Παρ’ όλα αυτά, η καλλιτεχνική του φύση δεν τον εμπόδισε να γίνει ο μπροστάρης της «κατάρας των 27» (των ροκ καλλιτεχνών που έχασαν την ζωή τους στα 27 τους χρόνια). Εντοπίστηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 σε δωμάτιο λονδρέζικου ξενοδοχείου. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε η «αναρρόφηση τροφών», παρ’ ότι όλα δείχνουν πως τον τελευταίο λόγο στην ζωή του είχαν τα βαρβιτουρικά. 

Βενιαμίν Φραγκλίνος 
Μετά τον Αριστοτέλη και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, να και άλλη μία, πιο σύγχρονη απόδειξη πως η αριστεροχειρία πηγαίνει χεράκι-χεράκι με την πολυμάθεια και την πολυπραγμοσύνη. Ο Φραγκλίνος δεν ήταν απλώς ένας από τους Εθνοπατέρες των ΗΠΑ, αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας, τυπογράφος, θεωρητικός της πολιτικής, επιστήμονας, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Συνεισέφερε επίσης στον Διαφωτισμό με τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του σχετικά με τον ηλεκτρισμό.  

Μαρί Κιουρί  
Η διάσημη επιστήμονας όχι μόνο ήταν αριστερόχειρας, αλλά ήταν η «αρχηγός» μιας ολόκληρης… φαμελιάς αριστερόχειρων: Η ίδια απέσπασε δύο βραβεία Νόμπελ για την εργασία της πάνω στην ραδιενεργή ακτινοβολία, με την βοήθεια του αριστερόχειρα συζύγου της, Πιερ Κιουρί. Η κόρη τους, Irene, θεωρείται πως ήταν επίσης αριστερόχειρας και κέρδισε με την σειρά της Νόμπελ μαζί με τον δικό της σύζυγο, ο οποίος –μαντέψτε- ήταν επίσης αριστερόχειρας.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/faces/articles/290917/Face.aspx
Πηγή: www.in2life.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr