Οι φοιτητές θα θεωρούνται τελικά προστατευόμενα μέλη και το 2014

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2014Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και προβλέπεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου πριν κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση .
Σημαντική παράλειψη στο σχέδιο νόμου ήταν ότι δεν αναφέρονταν οι φοιτητές ως προστατευόμενα μέλη για το 2014 που σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr στο τελικό σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθουν στα προστατευόμενα μέλη .Επίσης πολλές απο τις αλλαγές που περιλάμβανε το αρχικό σχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Eισοδήματος αναθεωρούνται .
Οι αλλαγές που θα γίνουν από το αρχικό σχέδιο είναι:
1. Θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές τέκνα
τους.
2. Θα προστεθεί διάταξη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών.
3. Διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%)
4. Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
5. Αλλάζει και η διάταξη που αφορά τον τρόπο έκπτωσης επιχειρηματικών δαπανών.
6. Αλλάζει και το άρθρο 34 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη, η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα, αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο, θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων. Η διάταξη θα τροποποιηθεί και η διαφορά φόρου θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή εισοδήματος. Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση την κλίμακα που φορολογούνται και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τη δική τους κλίμακα.
Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως δεν εκπίπτουν: «τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου».
Με τη διάταξη αυτή, όσοι επιχειρηματίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ατομική επιχείρηση και για την οποία έχουν λάβει δάνειο για τη δημιουργία της με επιτόκιο της τάξης π.χ. του 10%, οι τόκοι αυτοί δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση για το τμήμα τους πάνω από το 5% (δηλαδή περίπου στο ήμισυ), που είναι περίπου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
7. Διατηρείται η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο.
8. Διατηρείται κατά πάσα πιθανότητα στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr