ΟΙ "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2013. ΩΡΑ 11 π.μ
ΤΟΠΟΣ: Θεσσαλονίκη, κέντρο – πεζόδρομος οδού Αγίας Σοφίας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ΤΕΧΝΗ ΖΩΗΣ» για τον Ανθρωπισμό, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό  -  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και  Δήμος Θεσσαλονίκης.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Εξέδρα παρουσιάσεων και πλήρη συστήματα αναπαραγωγής ήχου. Δέκα μεγάλες λευκές τέντες δεξιώσεων στολισμένες με βάϊα και κλαδιά φοινίκων και εφοδιασμένες με τραπέζια και καθίσματα. Οργανωμένη υποδοχή κοινού-επισκεπτών, προσφορά κερασμάτων, χρωμάτων και αυγών για ζωγραφική. Οικολογικά χρώματα και σύνεργα ζωγραφικής, 25.000 λευκά βρασμένα αυγά και συσκευασίες ανά τετράδες. Διάφορα κεράσματα, παραδοσιακοί χαλβάδες, ψωμάκια ελιές, λουκούμια εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, αναψυκτικά κλπ. Προστασία του χώρου, των δρώμενων και των επισκεπτών (security).
ΔΡΩΜΕΝΑ: Έχουν οργανωθεί οι ακόλουθες παρουσιάσεις και προσφορές:
(1) Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες», από το Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης .  Νεαρά κορίτσια, σε ομάδες των 10 - 15 μελών, ντυμένα με  πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές ή με ολόλευκες ανθοστόλιστες φορεσιές, με στεφάνια λουλουδιών στα κεφαλάκια τους και κρατώντας καλαθάκια γεμάτα λουλούδια, με αφετηρία τον πεζόδρομο της οδού Αγίας Σοφίας, θα περιδιαβαίνουν όλους τους γύρωθεν δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα «…σήκω Λάζαρε και χαίρε, σε ανάστησε ο Χριστός !!!». Παράλληλα, θα διανέμουν ένα καλαίσθητο έγχρωμο έντυπο με πληροφορίες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιστορία και την πολιτιστική διαδρομή του εθίμου.
(2) Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, από 30/μελή χορωδία ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Δημητρίου Αθανασιάδη. 
(3) Προσφορά νηστίσιμων κερασμάτων (παραδοσιακός χαλβάς, λουκούμια, κρακεράκια, ψωμάκια, ελιές, χυμοί φρούτων, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά).
(4)  Ζωγραφική αυγών για μικρούς και μεγάλους. Θα διατεθούν 25.000 αυγά, λευκά και βρασμένα, τα οποία θα ζωγραφιστούν με οικολογικά χρώματα και υπό την καθοδήγηση καθηγητών και καθηγητριών ζωγραφικής, που θα υποδέχονται τους … καλλιτέχνες στις μεγάλες λευκές, φιλόξενες τέντες της διοργάνωσής μας. Τα αυγά που καθένας θα ζωγραφίζει, θα τα παίρνει δικά του, στο σπίτι του.
(5)   Διανομή αρωματικών φυτών και λουλουδιών, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φυτέψουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους, ομορφαίνοντας τη ζωή τους και τη Θεσσαλονίκη μας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ: Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και όλες οι παροχές δωρεάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, περιμένουμε να υποδεχτούμε 4.000 – 5.000 άτομα.
Η ΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ 08:00 π.μ. μέχρι ώρας 20:00 μ.μ.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr