Υγεία: Θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για...
την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα εργασία έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ερευνητών Μάικ Λόρενς του αυστραλιανού Ινστιτούτου Walter και Eliza Hall στη Μελβούρνη.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στο Nature, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε "μοριακή χειραψία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία...για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ», τόνισε.

Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr