Δωρεάν εξετάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη

Την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι, θα έχουν από τηνΠαρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 οι κάτοικοι των Σερρών στο.....
ξενοδοχείοPhilippos Xenia (Αγίας Σοφίας 1, Σέρρες, τηλ. 23210 – 99360)!

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί της Παρασκευής έως και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακήςθα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οιήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα). Οι ώρες των μετρήσεων έχουν ως εξής: Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου ώρες 10:00 – 14:00 και17:00 – 20:00, και Κυριακή 14 Απριλίου 2013 ώρες 10:00 – 14:00.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 19:00 – 21:00, και το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 10:30 – 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Philippos Xenia επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούςκαι τους επαγγελματίες υγείας, ενώ την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 11:00 – 14:30, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, στον ίδιο χώρο. Και στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό δυναμικό, όσο και τον πληθυσμό της περιοχής για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Η Τελετή Έναρξης της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 19:00 – 20:00, με τη συμμετοχή ιατρών και κοινού, την οποία θα προσφωνήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ωριαία συζήτηση (20:00 – 21:00) με θέμα «Το πάνθεον των δυνατοτήτων της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη και της υπέρτασης το 2013 από την πολιτεία, τους ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία», μεΣυντονιστή – Παρουσιαστή – Συζητητή τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκό και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη και Παρουσιαστή – Συζητητή τονΚαθηγητή Παθολογίας – Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακαδημαϊκό και Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.) κύριο Αχιλλέα Α. Τουρκαντώνη.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και τουευρύτερου κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά» 2013.

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts –E.A.S.A.), τοΕυρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, τα κατά τόπους Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα, τηνΕλληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) και τους κατά τόπους Ροταριανούς Ομίλους.

Ολόκληρο το Πρόγραμμα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου(Π.Ι.Σ.).

Σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις (Π.Δ. 339, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 2071/92 τ.Α’/123/92), το Ε.ΚΕ.ΔΙ. αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με Νομική Μορφή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Κέντρο έχει αναλάβει από το 1993 σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τη νόσο. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά».

Η πρωτοβουλία της προσπάθειας αυτής έχει αναληφθεί εδώ και ένα (1) χρόνο (Μάρτιος 2012), με γνώμονα την επείγουσα οδηγία του ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020»της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μετά από ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου(18 Μαρτίου 2012), σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη, της καλπάζουσας «επιδημίας» του σύγχρονου κόσμου, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση τηςανοδικής πορείας του και στην Ελλάδα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν1.000.000 διαβητικά άτομα και περίπου 250 – 300.000 άλλα που δε γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη.

Το 2012 το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε πέντε (5) πόλεις της Ελλάδας, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Καβάλα, τη Δημητσάνα και την Αθήνα και για το 2013 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε άλλες πέντε (5). Συγκεκριμένα, αφετηρία για το 2013 αποτέλεσε ηΛαμία στις 8 – 10 Μαρτίου και ακολουθούν οι Σέρρες στις 12 – 14 Απριλίου, η Μυτιλήνη στις 24 – 26 Μαΐου και ο Βόλος στις 5 – 7 Ιουλίου. Η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 8 – 10 Νοεμβρίου 2013, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Στις εκδηλώσεις των Σερρών θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό, όσο και το γενικό κοινό για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., ΚαθηγητήςΠαθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, ο Καθηγητής Παθολογίας, Νεφρολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» κύριος Παύλος Π. Νικολαΐδης, ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριος Νικόλαος Π. Λευκός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» κύριος Παντελής Ε. Ζεμπεκάκης, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κύριος Νικόλαος Π. Παπάνας, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης, ο Λέκτορας Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» κύριος Παντελής Α. Σαραφίδης και ο Επιμελητής Α’ της Β’ Παθολογικής Κλινικής, Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κύριος Ιωάννης Δ. Μάλλιας.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Καθηγητής κύριος Σ. Α. Ράπτης, «η νόσηση απόδιαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούνκαταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντικήεπιρροή, πρόκειται, σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Βουλής, να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Το Ε.ΚΕ.ΔΙ., με πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του, και σε συνεργασία με όλους τουςάλλους φορείς, έχει αναλάβει αυτές τις σημαντικές δράσεις από τις αρχές του 2012, στοχεύοντας, πάντα, στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη καιαντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωήςτων πασχόντων στη χώρα μας».

Στην επιστημονική Ημερίδα θα συζητηθούν από τους ειδικούς τα θέματα «Υδατάνθρακες ή λιπίδια για την παραγωγή ενέργειας στο σακχαρώδη διαβήτη. Ινσουλινοαντίσταση και οξειδωτικό στρες», «Λιπίδια και σακχαρώδης διαβήτης», «Σακχαρώδης διαβήτης και λοιμώξεις», «Σημερινές δυνατότητες και ραγδαίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη», «Διαβήτης και υπέρταση» και «Διαβήτης και νεφροί», «Διαβήτης και καρδιά».

Στην ενημερωτική Ομιλία για το κοινό θα συζητηθούν τα θέματα «Σωματική άσκηση και αποτελεσματική αναχαίτιση της εξέλιξης του σακχαρώδη διαβήτη», «Υπέρταση και νεφροπάθεια, οι αναπόσπαστοι σύντροφοι του σακχαρώδη διαβήτη», «Δυσλιπιδαιμία και διαβήτης», «Ινσουλινοθεραπεία το 2013», «Διαβήτης και καρδιά: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», «Λοιμώξεις στο σακχαρώδη διαβήτη», «Καινούριες ινσουλίνες, αντιδιαβητικά δισκία ή ΒαριατρικήΧειρουργική για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2; Δυνατότητες και όρια».
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr