Τα πάνω-κάτω στο λύκειο

Αλλαγές στο λύκειο ετοιμάζεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος έπειτα από προτάσεις Γερμανών ειδικών.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι κατευθύνσεις θα αποτελέσουν παρελθόν και θα δημιουργηθούν τρεις κύκλοι σπουδών. Ο πρώτος κύκλος θα αφορά τις κλασσικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, ο δεύτερος τις θετικές, τεχνολογικές και επιστήμες υγείας και ο τρίτος τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
Όσον αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις γίνεται σαφές πως έως το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όσο για τη β’ λυκείου, θα μετατραπεί σε τάξη γενικής παιδείας και θα μειωθεί το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.
Στην γ’ λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 έναντι 11 που υπάρχουν τώρα στο πρόγραμμα σπουδών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (5 ώρες), τα Μαθηματικά (2 ώρες), η Ιστορία (2 ώρες) και η Φυσική Αγωγή (2 ώρες) θα είναι τα τέσσερα μαθήματα γενικής
παιδείας που παραμένουν στο πρόγραμμα, ενώ εκτός θα μείνουν Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους τρεις κύκλους σπουδών δεν θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής που θα επιτρέπουν την κινητικότητα για τους μαθητές σε αυτούς τους κύκλους.
Για τον 1ο Κύκλο σπουδών θα διδάσκονται: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (8 ώρες), Λατινικά (3 ώρες), Ιστορία (3 ώρες). Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν είτε Κοινωνιολογία (3 ώρες) και Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς (3 ώρες) είτε Λογοτεχνία (3 ώρες) και Φιλοσοφία (3 ώρες). Οι μαθητές του 1ου κύκλου θα μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα επιλογής: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Άλλο, Άλλο, Ξένη γλώσσα.
Στο 2ο κύκλο σπουδών οι μαθητές θα διδάσκονται: Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσική (4 ώρες), Χημεία (3 ώρες), Βιολογία (3 ώρες), Επιστήμη Υπολογιστών (3 ώρες) και θα επιλέγουν μεταξύ των Ειδικών θεμάτων Μαθηματικών (2 ώρες) ή Ειδικών θεμάτων βιολογίας (2 ώρες). Μαθήματα επιλογής θα μπορούν να επιλέξουν από τα παρακάτω: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Άλλο, Ξένη Γλώσσα.
Στον 3ο κύκλο σπουδών τα υποχρεωτικά μαθήματα του κύκλου θα είναι: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (5 ώρες), Εφαρμογές της Πληροφορικής (3 ώρες), Οικονομία (3 ώρες), Ιστορία (3 ώρες), και να επιλέξουν μεταξύ της Κοινωνιολογίας (3 ώρες) και της Εισαγωγής στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς θεσμούς (3 ώρες) ή του πακέτου Ειδικά θέματα Οικονομίας (2 ώρες) και ΑΟΔΕ (4 ώρες). Μαθήματα επιλογής γι’ αυτή την κατεύθυνση θα είναι: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Άλλο, Άλλο, Ξένη Γλώσσα.
Το γενικό σύνολο ωρών για την β’ και γ’ λυκείου θα είναι 33 ώρες και για την α’ λυκείου 34 ώρες.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr