Κοιτάσματα χρυσού αξίας 70 εκ. ευρώ στις Σέρρες


XRYSO_AGKISTRO
-
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Στα 70 εκ. ευρώ, υπολογίζεται περίπου η αξία των κοιτασμάτων χρυσού στο  Άγκιστρο, στη Νιγρίτα και στο Λαγκάδι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που αποκαλύπτει σήμερα τοinfoserres.gr.
Στην έκθεση, αναφέρεται πως η εκτιμούμενη αξία των κοιτασμάτων χρυσού, με βάση πρόσφατες τιμές του μετάλλου στις διεθνείς αγορές (1.065 ευρώ η ουγγιά), αγγίζει τα13.742.000 ευρώ για το κοίτασμα του Αγκίστρου, τα 54.261.000 για τη Νιγρίτα και το1.840.000 για το κοίτασμα στο χωριό Λαγκάδι. Ακριβές σύνολο, 69.863.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ.
-
XRYSO_AGKISTRO1
-
Τον Ιανουάριο του 2011, το infoserres.gr είχε αποκαλύψει πως με πλήρη  μυστικότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προχώρησε στη δέσμευση έκτασης 10.000 τ.χ. στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για χρυσό.
Στην περιοχή έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από το ΙΓΜΕ και η συνέχιση των ερευνητικών ερευνών έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και στο υποέργο : “Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολυτίμων, σπανίων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας” του έργου “Αποτίμηση της κοιτασμοτολογικής και βιομηχανικής αξίας επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας”.
Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου, «χρηματοδότησαν» την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, το 334 πΧ.
Το ΙΓΜΕ κάνει λόγο, για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, όσο και των όρων Βροντούς και Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας.
Η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει : «Στον σχετικό προγραμματικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου έχουν συμπεριληφθεί 12 αναπτυξιακές  παρεμβάσεις με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 3 εκ. Ευρώ. για την χρονική περίοδο 2011-2015. Στην  αιχμή του δόρατος βρίσκονται ο εντοπισμός 40 και 20 τόνων χρυσού σε κοιτασματολογικές  περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών».
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr