Σε επικίνδυνους θαλάμους αερίων από τα τζάκια και τις σόμπες.....

Θάλαμοι αερίων τα σπίτια στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ

Φόβους για μελλοντικά σοβαρά καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα εκφράζουν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι τα σπίτια της πόλης έχουν μετατραπεί... σε επικίνδυνους θαλάμους αερίων από τα τζάκια και τις σόμπες που χρησιμοποιούν οι ένοικοι για να ζεσταθούν οικονομικά.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η παρατεταμένη χρήση τζακιών και σόμπας σε συνδυασμό και με τις μετεωρολογικές συνθήκες, αυξάνει τα επικίνδυνα εισπνεόμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το οικονομικό κόστος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από τη χρήση στερεών καυσίμων αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη Θεσσαλονίκη.

Στα πλαίσια ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία, οι ερευνητές του ΑΠΘ πραγματοποίησαν μετρήσεις εκπομπών σωματιδίων και επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων από την καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες σε περίπου 30 σπίτια της Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Οι μέσες τιμές που παρατηρούνται σε αυτά τα σπίτια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τζακιού και υπό συνθήκες χαμηλής ρύπανσης του εξωτερικού αέρα κυμαίνονται ανάμεσα σε 50 μg/m3 για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 και 90 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ10, όταν το όριο ασφαλείας είναι 20 μg/m3 και 40 μg/m3 αντίστοιχα σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία

Ανησυχητική αύξηση παρατηρείται επίσης και στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων σωματιδίων που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της καύσης ξύλων στο εσωτερικό των σπιτιών, γεγονός πολύ επικίνδυνο αν λάβουμε υπόψιν ότι ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 55% του χρόνου του στο σπίτι.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυξημένη ρύπανση τόσο του ατμοσφαιρικού όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων προτείνονται, μεταξύ άλλων, αποξήρανση της χρησιμοποιούμενης ξυλείας και καλή συντήρηση τζακιών και καυστήρων.
iefimerida.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr