Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

ΣΑΜΟΠΙΤΑ ή ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ

ΣΑΜΟΠΙΤΑ ή ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ

κ. ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΡΖΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
1 κ. φύλλα ψιλά ή Βηρυτού
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ φυτίνη
4 ποτήρια σουσάμι
λίγο καρύδι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κούπα φρυγανιά

ΣΙΡΟΠΙ
7 ποτήρια νερό
2,5 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι γλυκόζη
λεμόνι
βανίλια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε 4 φύλλα σκέτα και μετά κάθε φύλλο και σουσάμι, ανακατεμένο με τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα και το γαρύφαλλο  Βάζουμε 4-5 φύλλα σκέτα. Τα βουτυρώνουμε με ζεστό, καυτό βούτυρο. Τα χαράζουμε μέχρι κάτω και τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ψηθούν αργά και καλά και να είναι τραγανή η σαμόπιτα. Σιροπιάζουμε ένα κρύο ένα ζεστό.
Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα βάζουμε σε κάθε κομματάκι από ένα γαρύφαλλο προτού ψηθεί η σαμόπιτα.

ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Όταν βουτυρώνουμε τα φύλλα, το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ καυτό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

α ρε Τσαρπισνοι κανετε φοβερες σαμοπιτες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ!!ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΝΕΣ
!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου κυρια Αθηνα με τα ωραια σου γλυκα και φαγητα

Ανώνυμος είπε...

για το σιροπιασμα πρεπει να ειναι η πιτα κρυα ή ζεστη; και τι σημαινει "σιροπιασμα ενα κρυο ενα ζεστο;"