Γιορτινά γλυκά


Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Διάφορα παραδοσιακά γλυκά, πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά και σε μεγάλες ποσότητες μας βάζουν σε πειρασμό. Να αντισταθούμε? Όχι απόλυτα...
Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία των Χριστουγεννιάτικων αυτών γλυκισμάτων και κυρίως να μην τα καταναλώνουμε φτάνοντας στην υπερβολή! Αν επιθυμούμε φυσικά η ζυγαριά να παραμείνει σταθερή... Μια μικρή ποσότητα γλυκού είναι αρκετή.. Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, η θρεπτική τους αξία και οι θερμίδες που προσδίδουν κατά μέσο όρο!

~ Βασιλόπιτα

Προσδίδει 390-450 θερμίδες ανά κομμάτι και λόγω του ότι η παρασκευή της απαιτεί την
χρησιμοποίηση πολλών αυγών και αρκετή ποσότητα από βούτυρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

~ Κουραμπιέδες

Προσδίδει 170-250 θερμίδες ανά τεμάχιο και ενώ από τη μια τα αμύγδαλα που περιέχει έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, από την άλλη το βούτυρο το οποίο αποτελεί βασικό του συστατικό είναι πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών κάτι που συνεπάγεται αύξηση της χοληστερόλης.

~ Μελομακάρονα

Προσδίδει 180-220 θερμίδες ανά τεμάχιο και λόγω της χρησιμοποίησης ελαιολάδου στην παρασκευή του που είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Επιπλέον, χρησιμοποιείται μέλι αντί για ζάχαρη οπότε βελτιώνεται η θρεπτική του αξία.

~ Δίπλες

Προσδίδει 200-240 θερμίδες, περιέχει ως κύριο συστατικό το μέλι που προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία αλλά τα θρεπτικά του συστατικά καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό διότι αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού κατά την διαδικασία του τηγανίσματος.

Καλές γιορτές σε όλους, τιμώντας τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου μας πάντα με σύνεση και μέτρο στην κατανάλωση...

dietplus.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr