Σερραϊκός σύλλογος στο «Πάρτι» των 223 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε επιχορηγήσεις


Μεγάλο πάρτι φαίνεται πως δόθηκε και τα τρία τελευταία χρόνια μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, σε μια εποχή βαθιάς και κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Διακόσια είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν από την οδό Μπουμπουλίνας προς εκατοντάδες φορείς, με τη μορφή επιχορηγήσεων, κατά το διάστημα 2010-2012. Κι αυτό χωρίς πειστικά αξιολογικά κριτήρια και κυρίως χωρίς απολογιστικούς ελέγχους εκ μέρους των....
επιχορηγούμενων φορέων, πολλοί από τους οποίους, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ίσως και στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, συνέχισαν να χρηματοδοτούνται.

Ανάμεσα στις επιχορηγήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα για την τελευταία τριετία ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας περιλαμβάνεται και μία που προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη: Στον
Οργανισμό Εθελοντισμού «Εργο Πολιτών» δόθηκε το 2010 το ποσό του 1.147.500 ευρώ. Η περίπτωση ελέγχεται ήδη από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Αγνωστοι σύλλογοι, των οποίων το «έργο» δεν γνωρίζει ίσως κανείς, παίρνουν χρήματα χωρίς κανέναν έλεγχο, ακριβώς επειδή δεν υποχρεούνται για κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχουν απολογιστικές μελέτες από τους επιχορηγούμενους και υπάρχει νομικό κενό στον έλεγχο για το πού πάνε τα χρήματα, κάτι που πρέπει άμεσα να αλλάξει», παραδέχτηκε χθες στη Βουλή ο κ. Τζαβάρας, όταν χρειάστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ιωάννη Λαμπρόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως ο κ. Τζαβάρας, επιχορηγήθηκαν κατά την τελευταία τριετία συνολικά 539 φορείς, ανάμεσά τους και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, με ποσά από μερικά εκατομμύρια έως λίγες χιλιάδες ευρώ. Βεβαίως, κανείς δεν αμφισβητεί, και ούτε θα έπρεπε, την αναγκαιότητα της συνεχούς επιχορήγησης φορέων καταξιωμένων στη συνείδηση του κοινού, με πλούσιο ποιοτικά και ποσοτικά έργο, εννοώντας κάποια μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, ορχήστρες, χορευτικά σύνολα, φεστιβάλ κ.λπ. Ενδεικτικά, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και πολλά άλλα. Ομως φαντάζουν άκρως προκλητικές διάφορες, πολλές δυστυχώς, περιπτώσεις φορέων που η δράση τους μοιάζει περιορισμένη και τα αποτελέσματά της δεν είναι εμφανή. Εστω κι αν έχουν να επιδείξουν κάποιο έργο, αυτό δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ούτε καν και στο αρμόδιο υπουργείο που τους χρηματοδοτεί, αφού το ίδιο δεν απαιτεί τον στοιχειώδη απολογισμό.

Αναρωτιέται κανείς για τη δράση και το έργο φορέων με επωνυμίες όπως: Εταιρεία Ελληνικής Δράσης Αφρικής (10.000 ευρώ το 2010), Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Συντονισμού & Γνωματεύσεως (50.000 ευρώ, 2010), Σύλλογος Πολιτιστικές Απόπειρες (10.000 ευρώ, 2011), Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας (10.000 ευρώ, 2011), Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» (5.000 ευρώ, 2011),Μορφωτικός Λαογραφικός Ομιλος Βαμφακοφύτου Σερρών (4.000 ευρώ, 2011), Κοινωφελές Ιδρυμα Περσεύς Αθηναίος (50.000 ευρώ, 2011), Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για όλα (5.000 ευρώ, 2011), Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με αναπηρία Νομού Αργολίδας (27.000 ευρώ), Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (10.000, 2001). Ακόμη και το 2012, στην καρδιά της κρίσης, διακρίνουμε περίεργες περιπτώσεις όπως τον Σύλλογο Φίλων Μεσσηνίας «Η παράδοση» (2.000 ευρώ), Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Πηνειού Νομού Ηλείας (15.000 ευρώ) κ.ά.


Εκταμιεύσεις
Πάντως το σχετικό κονδύλι για το 2012 εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 60% σε σχέση με αυτό που εκταμιεύτηκε το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 το κονδύλι ανήλθε σε 109,2 εκατ. ευρώ, για 184 φορείς, το 2011 σε 70, 6 εκατ. ευρώ, για 281 φορείς, και το 2012 σε 43,3 εκατ. ευρώ, για 74 φορείς.


διαβάστε επίσης:
Ελληνική πρωτιά στη διαφθορά
Οπως επεσήμανε ο κ. Τζαβάρας, από το 2010 έως σήμερα το υπουργείο κατήρτισε το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων προκειμένου να δίνονται επιχορηγήσεις βάσει αξιολόγησης των προτάσεων και των υποβληθέντων φακέλων, ενώ τα παραστατικά δαπανών υποβάλλονται στην αρμόδια διεύθυνση κατά περίπτωση, προκειμένου ο φορέας να είναι επιλέξιμος για επόμενη επιχορήγηση.

Δικαστική έρευνα ύστερα από καταγγελίες του Μ. Καρχιμάκη
Από κόσκινο τα οικονομικά του Φεστιβάλ Αθηνών

Τη διενέργεια έρευνας γύρω από τα οικονομικά του Φεστιβάλ Αθηνών και τη διαχείριση των πόρων του ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, με αφορμή καταγγελίες του πρώην υπουργού Μ. Καρχιμάκη.

Σε διαδικτυακό δημοσίευμα ο Μ. Καρχιμάκης καταγγέλλει έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων του Φεστιβάλ Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι η διοίκησή του έχει κάνει δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δεν ελέγχονται, καθώς και ότι 10 εκατ. ευρώ φέρονται να δαπανώνται ετησίως με αδιαφάνεια.

Ο πρώην υπουργός έκανε επίσης λόγο για διοίκηση εξαφανισμένη, που κάνει τουρισμό με έξοδα του Φεστιβάλ, για προσλήψεις χωρίς έλεγχο του ΑΣΕΠ, για περίεργες αναθέσεις, για μη συστηματική ανάρτηση στη «Διαύγεια» του συνόλου των δαπανών.

Ο οικονομικός εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα και τον διαχειριστικό έλεγχο στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου, που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ e-go
http://www.blogger.com
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr