Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

αιώνια γενέθλια -Στράτος Διονυσίου

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1934 στη Νιγρίτα Σερρών και ήταν Σκορπιός.


Έπειτα από διάφορες δουλειές, σαν μικροπωλητής ή σαν ράφτης, 
έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. 
Το 1959, ηχογράφησε και τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών, με το τραγούδι "Δεν είμαι ένοχος" σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική Σταύρου Χατζηδάκη, να κάνει αξιοσημείωτη επιτυχία. 
Από τότε, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννη Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Άκης Πάνου, ο Μίμης Πλέσσας κ.α. 
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή, στις 11 Μαΐου του 1990, σε ηλικία μόλις 56 χρόνων. 
Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 
Θυμήσου μερικές από τις επιτυχίες που σφράγισε με την ερμηνεία του ο αξέχαστος λαϊκός τραγουδιστής.

http://www.kerkinitoday.gr/

1 σχόλιο:

Δρουμπλης Κώστας είπε...

Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνώρισε το 1967. Εκείνη τη χρονιά συναντήθηκε με έναν από τους σημαντικώτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. Αυτός του έδωσε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες: "Και τι δεν κάνω", "Γιατί καλέ γειτόνισσα", "Του κόσμου το περίγελο", "Άστη να φύγει", "Εγώ καλά σου τα 'λεγα", "Στο σταθμό του Μονάχου", "Ήταν ψεύτικα"κ.α. Το μαγαζί "ΣΟΥ-ΜΟΥ", όπου εμφανιζόταν, γνώρισε μεγάλες δόξες και η επιτυχία του Στράτου το έφερε αμέσως ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.Εκεί τον άκουσε ο Μίμης Πλέσσας και έπειτα από δύο μήνες του έγραψε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, το "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που γράφτηκε για την ταινία "Ορατότης μηδέν" με τον Νίκο Κούρκουλο.Το ιστορικό,πλέον,τραγούδι τον έκανε αστέρι του πενταγράμμου από τη μια μέρα στην άλλη, και μάλιστα χωρίς καν να εμφανίζεται ο ίδιος στην οθόνη, μια που η φωνή του ακούγεται από ένα πικάπ, ενώ ο Κούρκουλος καίει τα πράγματά του, παρουσία όλης της γειτονιάς.