ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ - ΒΙΝΤΕΟ

Ολική έκλειψη Ηλίου, 13 Νοεμβρίου 2012 [video]

Η ολική έκλειψη Ηλίου στις 13-14 Νοεμβρίου θα είναι ορατή στο νότιο ημισφαίριο της Γης και το μόνο κατοικημένο μέρος στο οποίο θα είναι ορατή είναι το βορειοανατολικό ...
τμήμα της Αυστραλίας, στο οποίο περιλαμβάνονται πόλεις όπως το Cairns και το Port Douglas, προορισμό των περισσότερων κυνηγών εκλείψεων.

Το μονοπάτι της σκιάς θα ξεκινήσει από την αραιοκατοικημένη (σχεδόν ακατοίκητη) Βόρεια Περιοχή (Northern Territory) στην Αυστραλία, θα περάσει από την χερσόνησο Cape York και την περιοχή Queensland, στην ανατολική ακτή της οποίας βρίσκονται οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές και θα συνεχίσει στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θα τερματίσει στα ανοιχτά της Χιλής χωρίς να μεσολαβήσει άλλη ξηρά.

Στην υπόλοιπη Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, τα νησιά του νότιου Ειρηνικού, ένα τμήμα της Ανταρκτικής και σε ένα τμήμα της νότιας Αμερικής, το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη Ηλίου.

Στην ανατολική ακτή του Queensland, η ολικότητα έχει διάρκεια δύο λεπτών με τον Ήλιο να βρίσκεται σε ύψος 14 μοιρών πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα.

Φωτογραφίες από τα μέλη του ΟΦΑ που βρίσκονται στην Αυστραλία για την παρακολούθηση της έκλειψης:

Το σημείο με την μεγαλύτερη διάρκεια ολικότητας βρίσκεται στα νερά του νότιου Ειρηνικού, όπου στις 00:11 (14 Νοεμβρίου, ώρα Ελλάδας) ο Ήλιος θα βρίσκεται σε ύψος 68 μοιρών και η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 4 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα.

Η έκλειψη ανήκει στην σειρά Σάρος 133, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 1219, έφτασε στο αποκορύφωμα με μια ολική έκλειψη διάρκειας 6 λεπτών και 50 δευτερολέπτων στις 7 Αυγούστου του 1850 και περιλαμβάνει ακόμη 20 μελλοντικές ολικές εκλείψεις έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2499 που τελειώνει.

Στο Cairns θα βρίσκεται 16μελής ελληνική αποστολή, συνεργασία του ΑΠΘ με το Ινστιτούτο Fermi του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τους κ. Σειραδάκη Γιάννη και Οικονόμου Θανάση.

Η αποστολή απαρτίζεται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ερασιτέχνες αστρονόμους από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, όπου σε συνεργασία με τον αστρονόμο του Williams College, κ. Jay M. Pasachoff θα πραγματοποιήσουν σειρά πειραμάτων (με όργανα ελληνικής κατασκευής από την ομάδα Pentalunex) με σκοπό την καταγραφή της δομής του στέμματος και την μέτρηση της θερμοκρασίας του κατά την διάρκεια της ολικότητας, σε μια προσπάθεια εκτίμησης της ενεργειακής δραστηριότητας του Ήλιου.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις της ομάδας: http://arxiv.org/abs/0911.0325, http://arxiv.org/abs/1202.1535

Το πόστερ της αποστολής:

Οι χρόνοι για το Cairns (σε ώρα Ελλάδας, βράδυ 13ης Νοεμβρίου)

Πρώτη επαφή (αρχή μερικής έκλειψης): 21:44:45
Δεύτερη επαφή (αρχή ολικότητας): 22:38:34
Μέγιστο έκλειψης: 22:39:34
Τρίτη επαφή (τέλος ολικότητας): 22:40:34
Τέλος έκλειψης: 23:40:21

eclipse.gsfc.nasa.gov

Πρόβλεψη για το σχήμα του στέμματος:
Πρόβλεψη για τις χάντρες Baily:

Βίντεο της σειράς NASA ScienceCasts για την έκλειψη της 13ης Νοεμβρίου:
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr