Ολυμπία: ξεκινούν ανασκαφές για την αποκάλυψη του Αρχαίου Γυμνασίου

Ανασκαφές για την αποκάλυψη του υπόλοιπου κτιρίου του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, ενός μνημείου πολύ μεγάλης αρχαιολογικής και ...
πολιτιστικής αξίας, που η αποκάλυψή του θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως, θα ξεκινήσουν άμεσα. Συγκεκριμένα, έχει ερευνηθεί μερικώς η Ανατολική Στοά του, σε μήκος 120 μ.

Για τον προγραμματισμό των σχετικών ενεργειών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου-Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της διευθύντριας της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ν. Βαλάκου, της προϊσταμένης της Ζ΄ ΕΠΚΑ, Γ. Χατζή, του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλου, της αναπληρώτριας προϊσταμένης της ΕΥΠΟΤ, Ε. Τσίρου, του τεχνικού συμβούλου της Διαχειριστικής Αρχής, Π. Μαστραντώνη, του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιά, και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Θοδωρή Παπαηλιού, όπου και αποφασίστηκε ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Τι προβλέπουν οι δύο φάσεις

Η πρώτη φάση προβλέπει: α) Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, νότια των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και βορειοανατολικά του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας. β) Μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Άλτεως, στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του Ιερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου με το Νέο Μουσείο. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν σε σύσκεψη στο Υπουργείο υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της Ζ΄ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο.

Κατά τη σύσκεψη, ο Υπουργός επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία του έργου για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και την παγκόσμια ακτινοβολία που θα έχει μία τόσο μεγάλη αρχαιολογική αποκάλυψη.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr